Sedmorica veličanstvenih - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sedmorica veličanstvenih

Sedmorica veličanstvenih

The Magnificent Seven (1960.)

MGM / Continental film

128' avantura, drama, vestern

Režija:           John Sturges

Uloge: Yul Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen, Horst Buchholz, Charles Bronson

Scenario:        William Roberts po scenariju Akire Kurosawe

Producent/i:   Walter Mirisch, John Sturges, Lou Morheim

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Sedmorica veličanstvenih

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.81
16
0.00

Kaubojski update Kurosawinih 'Sedam samuraja' priča je o sedmorici revolveraša u obrani potlačenog sela koje teroriziraju odmetnici.

Meksičko selo čija populacija ne poznaje nasilje već samo mukotrpan rad na zemlji na stalnom je udaru bandita koji im otimaju hranu zagorčavajući im život. Umorni od konstantnog izrabljivanja i terora konzultiraju se sa seoskim mudracem koji im poručuje da je vrijeme za borbu.

Izaslanstvo odlazi preko granice ne bi li pronašli oružje no u jednom pospanom američkom gradiću nailaze na Vina (Steve McQueen) i Chrisa (Yul Brenner), dvojicu prijatelja i revolveraša koji ih uvjeravaju da im je pametnije unajmiti ljude koji znaju s oružjem.

Chris nagovara Vina, koji je namjeravo prihvatiti posao u dućanu, da mu se pridruži, baš kao i starog prijatelja (Brad Dexter) pogrešno uvjerenog da je u igri i neka lova. Pridružuje im se i Britt (James Coburn) koji zna s noževima te Lee (Robert Vaughn) koji se također nada nagradi. Sedmorku upotpunjuju mladi Chico (Horst Bucholz) i O'Reilley (Charles Bronson), radnik u problemima. Oni dolaze u selo te tjednima podučavaju stanovnike borbi istovremeno spremajući obranu sela.

Pregršt humora, one-linera i pucnjave trebali bi biti garancija dobre zabave pod uvjetom da volite macho vesterne, naravno. Redatelj John Struges i scenarist William Roberts nastoje sučeliti i analizirati dvije zaraćene strane. S jedne strane imamo opake, neustrašive, nehumane odmetnike koji pokazuju i svoju humanu stranu te se ispostavlja da su i oni obični ljudi od krvi i mesa baš kao i seljani koji po prvi puta uviđaju da su sposobni izboriti se za svoju stvar.

i.k.