Karaula - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Karaula

Karaula

Karaula, Border Post (2005.)

Blitz film i video

95' drama, crna komedija

Režija:           Rajko Grlić

Uloge: Toni Gojanović, Bogdan Diklić, Emir Hadžihafizbegović, Sergej Trifunović, Verica Nedeska, Franjo Dijak, Petar Arsovski, Tadej Troha, Zoran Ljutkov

Scenario:        Rajko Grlić i Ante Tomić

Producent/i:   Vladimir Anastasov, Zoran Cvijanović, Mirko Galić, Danijel Hočevar, Milko Josifov

Zemlja:          Hrvatska/Makedonija/Bosna i Hercegovina/Srbij

Linkovi:

službeni site
imdb

Karaula

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.84
55
0.00

Znate onaj vic o Srbinu, Hrvatu i Bosancu u Armiji? Ne znate? Onda je ovo film za vas...

Proljeće 1987., mala karaula na jugoslavensko-albanskoj granici. Poručnik Safet Pašić (Emir Hadžihafizbegović) osjeća bolove na osjetljivom području. Zove jedinog liječnika u karauli, Sinišu Siriščevića (Toni Gojanović) koji mu javlja nezgodnu vijest - boluje od sifilisa. Liječenje traje 3 tjedna i za to vrijeme Pašić očito ne može kući ženi pa izmišlja da Albanci spremaju napad . Uvodi izvanredno stanje i nitko ne smije van osim Siriščevića koji po Pašićevom nalogu odlazi po lijekove i u posjete Pašićevoj ženi (Verica Nedeska). Dok u karauli raste frustracija zbog izolacije, buntovni Paunović (Sergej Trifunović) sukobljava se s poručnikom Pašićem, a zatim dolazi na ideju kako može napustiti karaulu. Istovremeno, Siriščević započinje zabranjenu vezu s Pašićevom suprugom...

Alfa i omega cijelog projekta je Rajko Grlić, uspješni hrvatski režiser ('Za sreću je potrebno troje','U raljama života', 'Samo jednom se ljubi') i producent  ('Novo novo vrijeme', 'Sretno dijete') koji je stekao reputaciju u bivšoj Jugoslaviji, a i u svijetu. Tako je uspio progurati film na raznim natječajima i okupiti brojne producente, od neizbježnog Borisa T. Matića do srbijanskog glumca Zorana Cvijanovića i bosanskog režisera Ademira Kenovića. Oni su opet okupili iskusnu filmsku ekipu. Snimatelja Slobodan Trninića, montažera Andriju Zafranovića, kompozitoricu Sanju Ilić (bio je predviđen i Goran Bregović!), holivudsku montažerku zvuka Suzanu Perić i mnoge druge filmaše koji su mu pomagali (Goran Rušinović na storyboardu, Igor Mirković kao istraživač povijesne građe).

Film će ipak najviše ostati zapamćen po glumcima: Toni Gojanović (o kome smo već pisali) u debitantskoj ulozi, putena Verica Nedeska ('Bal-Can-Can'), Emir Hadžihafizbegović ('Gori vatra') kao tragikomična oficirčina, Bogdan Diklić ('Gori vatra') kao ambiciozni pukovnik te najupečatljiviji od svih, Sergej Trifunović ('Munje') koji se udomaćio u ulogama simpatičnih bitangi.

Film ima tipične grlićevske elemente: romantično-erotsku vezu glavnih likova koji samim time što žive u Jugoslaviji moraju proživljavati društvena i politička previranja te zemlje. 'Karaula' ima i velike šanse da postane hit - snimljena je na predivnim lokacijama kod Ohridskog jezera, uz puno popularne yu-glazbe; od rocka (Idoli, Haustori, EKV) do folka (Halid Bešlić, Vesna Zmijanac). Kao komedija može privući skeptičnu hrvatsku publiku, tematikom i glumcima i i ostatak jugoslavenske publike, a za zapadne gledatelje ovo je informativna antiarmijska i antikomunistička satira koja anticipira jugoslavenske ratove.

Glavni temelj filma je scenarij Ante Tomića koji poslije uspjeha filma 'Što je muškarac bez brkova' opet potvrđuje svoj scenaristički potencijal. Na službenoj stranici filma nalazi se i priča oko nastanka scenarija koja je toliko duhovita da bi mogla biti snimljena kao kratka humoreska. Roman prema kojem je snimljen film, 'Ništa nas ne smije iznenaditi', sam je Tomić adaptirao prema Grlićevim željama, a osim imena i nacionalnosti nekih likova (bosanski poručnik Pašić u romanu je mađarski poručnik Nađ!) glavna promjena je u kraju filma. Grlić je očito htio da film više korespondira s političkom situacijom tog vremena te je htio pokazati kako je armijski sustav, izdrilan na antialbanskoj paranoji i borbi protiv vanjskog i unutarnjeg neprijatelja, bio programiran da jednom eksplodira.

One koje pobliže zanima kako zaista izgleda scenarij i koliko se razlikuje od Tomićevog romana upućujemo na novo izdanje romana koje se povodom filma izdaje zajedno sa scenarijem pa filmofili imaju što uspoređivati.

s.p.