Pink Panther - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pink Panther

Pink Panther

The Pink Panther (2006.)

MGM/Blitz film i video

94' akcija, avantura, komedija

Režija:           Shawn Levy

Uloge: Kevin Kline, Steve Martin, Jean Reno, Emily Mortimer, Beyoncé Knowles, Kristin Chenoweth, Henry Czerny

Scenario:        Len Blum, Steve Martin

Producent/i:   Joe Medjuck, Tom Pollock, Tracey Trench, Ivan Reitman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer

Pink Panther

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.88
32
0.00

Visokoprofilni zločin, super šeprtljavi inspektor nemogućeg naglaska, dobro nam poznata ružičasta tema i oh la la… da li nam je to za sad dosta?

Ah…, čini se da nas nitko nije ništa pitao. Krenimo redom….

U franšiznom duhu filmske industrije ovaj put je iz ladice izvučeno ružičasto odijelo najružičastijega kulera na kugli zemaljskoj – Pink Panthera! Za kormilara je izabran Shawn Levy (poznat nam po 'Cheaper by the Dozen', a bolje bi bilo da nije), a tekstualni su dio brusili Len Blum ('Over the Hedge') i zvijezda koja se usudila nazuti cipele Petera Sellersa aka inspektora Jacquesa Clouseaua – Steeeeeve Martin!!!

Osim glavnih likova, čak je i radnja filma posuđena iz jednog od Ružičastih, onog iz 1968. godine gdje inspektor dobije najvažniji zadatak svoje hm.. karijere?, da razriješi ubojstvo nogometnog trenera Yvesa Gluanta, a potom i nestanak, nekoć njegovog, fantastično ogromnog ružičastog dijamanta. Misterija iza angažmana najsmotanijeg žandara, makar na području Francuske, nije više toliko misteriozna kada upoznamo Clouseauovog šefa inspektora Dreyfusa (Kevin Kline) kojemu je pred očima najviše državno odlikovanje, orden časti koji će mu lako pripasti ako odigra malu, zgodnu igricu; uposli na najvažnijem slučaju najveću šeprtlju, navuci mu javnost i novinare na vrat, u ključnom trenutku uskoči, osramoti ga i razotkrij, slavodobitno riješi zločin i orden časti tvoj je.

Što bi bilo kad bi bilo…. A nije! Inspektor Clouseau je uz pomoć dodijeljenog mu sidekicka Pontona (Jean Reno) te odane mu tajnice Nicole (Emily Mortimer) ipak u konačnici uspio riješiti slučaj od nacionalne važnosti. A sve to služeći se prepredenim metodama uništavanja dokaza, pa i nevinih ljudi, mijenjanja naglasaka, vrijeđanja žrtava, beskonačne samodopadnosti i tvrdoglavosti i neizlječive slabosti prema ženama. Posebno prema jednoj od njih, božanstvenoj Xaniji (Beyonce Knowles), pjevačici, ali i zaručnici brutalno ubijenog Yvesa Gluanta.

Prije nego se priznati američki komičar prihvatio ne baš jednostavnog zadatka, isti je ponuđen Kevinu Spaceyu i Mikeu Myersu, a još u početnom stadiju produkcije čak i Chrisu Tuckeru. Od redateljskih imena zadatka se umalo prihvatio Ivan Reitman, ali je ipak ostao samo u ulozi producenta. I ovo je jedan od onih filmova, pored Spielbergovog 'Uhvati me ako možeš' i Silberingovog 'Lemony Snicketa', kod kojeg moramo spomenuti najavnu, animiranu špicu koja gotovo da funkcionira kao zasebni filmić. Prvotno je trebala biti napravljena u jeftinijoj, CGI varijanti, no pun pogodak bio je odabir tradicionalne ručne animacije čije je redateljevanje povjereno Bobu Kurtzu koji je i inače radio na nekim kratkim filmovima o Pink Pantheru.

Kada se spomene ovaj remake najglasnije se čuju imena redatelja Shawna Levya, Stevea Martina i Petera Sellersa. Pa je tako redatelj prilično nastradao u kritičkim osvrtima na film, dok je ipak najizudaraniji bio Steve Martin koji je dao najbitniji obol filmu, i scenaristički i kao glavno njuškalo. Najbolje vam je posvjedočiti se klikom . O Peteru Sellersu, ovdje u ulozi nedostižnog, obavezno čitajte ovdje.