Pat Garrett & Billy the Kid - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pat Garrett & Billy the Kid

Pat Garrett & Billy the Kid

Pat Garrett & Billy the Kid (1973.)

MGM / ISSA film i video

122' vestern, povijesni

Režija:           Sam Peckinpah

Uloge: Kris Kristofferson, James Coburn, Bob Dylan, Katy Jurado, Jason Robards

Scenario:        Rudy Wurlitzer

Producent/i:   Gordon Carroll

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Pat Garrett & Billy the Kid

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.86
7
0.00

Kultni vestern Sama Peckinpaha o starim prijateljima koji će se naći na suprotnim stranama zakona. Music by Bob Dylan.

Godina je 1881., mjesto radnje New Mexico. U centru zbivanja je rivalitet karizmatičnog odmetnika i pustolova Williama Booneya poznatijeg kao Billy the Kid (Kris Kristofferson) i njegovog nekada velikog prijatelja Pata Garretta (James Coburn), suputnika na brojnim zajedničkim pustolovinama.

Dok je Billy ostao s 'krive' strane zakona Garrett se stavio u službu viših interesa, točnije bogatih vlasnika stoke, i postao šerif čiji glavni zadatak je uhvatiti Billyja. Strpao ga je iza rešetaka zbog ubojstva koje je davno počinio namjenivši mu vješanje za tri dana. Spretni Billy uspjeva pobjeći iz zatvora što označava početak igre mačke i miša.

Garrettu se u njegovoj potjeri pridružuju različiti korumpirani, sumnjivi likovi koji se u sukob uključuju svjesni da im izgledi za preživljavanje u sukobu nisu veliki, no zato će ih pamtiti kao žrtve velikog Billyja.

Peckinpahov film se našao na udaru MGM-ovih škara što je onemogućilo redatelja u prezentaciji filma kakvog je zamislio. Tek 1988. godine izdana je produžena verzija sa vraćenim prvotno izbačenim scenama, a sada i nova, remasterirana verzija. Režiser se ovdje bavi svojim omiljenim temama, promjenama koje su zahvatile stari američki Zapad i larger then life likovima koji im prkose nastojeći očuvati stari način života.

Ovaj je film jedan od ključnih u glumačkoj karijeri Krisa Kristoffersona, do tada poznatog više kao glazbenika. Njegovo rivalstvo/prijateljstvo sa Jamesom Coburnom osnovni je motiv filma u kojem imamo prilike vidjeti cameo nastupe brojnih glumaca, među ostalima i Boba Dylana koji je napisao glazbu za film.

i.k.