Patriot - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Patriot

Patriot

The Patriot (2000.)

Sony Pictures Releasing / Blitz film i video

158' akcija, drama, ratni

Režija:           Roland Emmerich, Peter Winther

Uloge: Mel Gibson, Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs, Chris Cooper

Scenario:        Robert Rodat

Producent/i:   William Fay, Ute Emmerich, Roland Emmerich

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Patriot

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
18
0.00

Shvativši da je to jedini način da spasi obitelj Mel uzima oružje u ruke i staje na branik mlade američke nacije u borbi protiv pohlepnih Britanaca.

Benjamin Martin (Mel Gibson) prometnuo se iz velikog ratnika i junaka u mirnog, obiteljskog čovjeka i farmera. Skrasio se u South Carolini gdje se naselio na farmi i oženio plemenitom ženom. Pri porodu sedmog sina ona umire što ga u neizvjesnim vremenima ostavlja samog na plantaži sa djecom.

Britanskim kolonizatorima u međuvremenu rastu apetiti te nameću veće poreze siromašnim kolonijama koje odbijaju plaćati tako visoke namete. Iako svjestan potlačivanja i izrabljivanja Benjamin je potpuno nezainteresiran za bilo kakav sukob što se ne može reći za njegovom radikalnog najstarijeg sina Gabriela (Heath Ledger).

On, za razliku od oca ne želi bježati od rata već se prkoseći mu prijavljuje u vojnu službu. Benjamin se teško miri sa sinovljevom odlukom i ostaje po strani sve dok mu rat ne zakuca na kućna vrata. Vrijeme je za reaktivaciju dobrog starog Mela.

Zanimljivo je istaknuti da režiju ovoga filma o američkoj revoluciji potpisuje Njemac, dok u glavnoj ulozi gledamo Australca. Za glazbu je zato zaslužan Amerikanac, John Williams. 

i.k.