Pucnji poslijepodne - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pucnji poslijepodne

Pucnji poslijepodne

Ride the High Country (1962.)

MGM / ISSA film i video

94' avantura, drama, vestern

Režija:           Sam Peckinpah

Uloge: Randolph Scott, Joel McCrea, Mariette Hartley, Ron Starr, Edgar Buchanan

Scenario:        N.B. Stone Jr.

Producent/i:   Richard E. Lyons

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Pucnji poslijepodne

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
6
0.00

John Doe 12.01.2007 Ocjena recenzije : 0.0

Ride the High Country

Ovog trenutka nisam siguran je li u pitanju prvi ili drugi film Sama Peckinpaha (mislim da je drugi), ali kako bilo, "Pucnji poslijepodne" zorno ukazuju na ono što će jedan od mojih omiljenih redatelja postići s "Divljom hordom" i posebno s "Pat Garrett i Billy the Kid". Tu su naznake žestine kakvu ima prvi, te elegičnost i opori sentimentalizam kakav ima drugi najbolji vestern ikad snimljen (neka mi oproste ljubitelji Forda, Hawksa ili Eastwooda).
Priča o ostarjelim revolverašima što u sumrak Divljeg zapada traže svoje mjesto pod suncem i, svatko na svoj način, dostojanstveno umirovljenje tim je uvjerljivija i snažnija što su uloge dodijeljene dokazanim oldtimerima Randolphu Scottu i Joelu McCreai, od kojih ne bih nikako mogao izdvojiti boljega (ajde, možda bih malu prednost, bar u ovom filmu, dao Randolphu Scottu). Njihova međuigra i evolucija ponovnog upoznavanja kralježnica je filma koji na rafiniran način priča o nestajanju jednog svijeta o kojem smo čitali u romanima Karla Maya ili gledali u filmovima Johna Forda. Savršen dekor priči je prekrasna fotografija, a sve je vođeno više nego sigurnom rukom Sama Peckinpaha, koji je, navodno, ovim filmom bio najbliži potpunoj kontroli nad onim što radi.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rommel 02.03.2006 Ocjena recenzije : 3.67

Kada dvojica Western veterana, Randolph Scott i Joel Mc Crea, koji su zajedno ispucali na desetke tisuća metaka u filmovima toga žanra odluče upravo nakon ovog filma da je vrijeme za mirovinu jer bolje od ovoga vjerojatno ni ne mogu više snimiti, to je preporuka sama za sebe. Možda najpoetičniji naslov "Bloody" Sama i vjerojatno jedini koji je gotovo u cijelosti uspio napraviti po svojim zamislima, elegičan je oproštaj sa starim zapadom......Za svaku preporuku

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: