Go West - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Go West

Go West

Go West (2005.)

Comprex / Blitz Film i Video

95' romansa, ratni

Režija:           Ahmed Imamović

Uloge: Mario Drmać, Tarik Filipović, Rade Šerbedžija, Mirjana Karanović, Haris Burina, Jeanne Moreau, Nermin Tulić, Almedin Leleta, Milan Pavlović

Scenario:        Ahmed Imamović, Enver Puška

Producent/i:   Ahmed Imamović, Samir Smajić, Jozo Patljak, Rade Šerbedžija

Zemlja:          Bosna i Hercegovina

Linkovi:

službeni site
imdb

 

Go West

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.71
28
0.00

Vestern drama o nesretnoj ljubavnoj priči dva geja u zatucanoj planinskoj provinciji izaziva kontroverze i bere nagrade al' nije 'Planina Brokeback'.

'Go West' je naziv bosanskog filma, ali i mogući naziv trenda u bih kinematografiji - nakon što je 'Grbavica' pokupila Zlatnog medvjeda, dolazi nam još jedan film koji se poklopio sa strujanjima u zapadnom tj. svjetskom filmu. 'Planina Brokeback', drama o odnosima dva geja snimana je i distribuira se u isto vrijeme kao i 'Go West' tako da bi uspjeh 'Brokebacka' mogao progurati i ovaj bosanski film, čija bi jednaka tematika inače odbila i domaću publiku. Sličnost s 'Brokebackom' ogleda se i u tome da je IMDB ovu dramu klasificirao i kao vestern.

Kada gej par posjećuje planinsko selo u kojem stranca zakon ne štiti, a zakon leži u oružju, vidimo i zašto - stvar dosta počinje ličiti na 'Prije kiše', posebno zbog Šerbedžije u jednoj od uloga.
Da stvar bude još gora za dežurne domoljube, patriote i vjernike, ovaj film tematizira ljubavnu vezu osoba ISTOG spola i RAZLIČITIH nacionalnosti/vjera, čime se dvostruko krše norme koje vladaju ovim prostorima te je redatelj Imamović dobivao i prijetnje smrću.

Priča se vrti oko odnosa Bošnjaka Kenana (Mario Drmać) i Srbina Milana (Tarik Filipović). Oni su studentski cimeri u vezi koji sanjaju odlazak u liberalnu Nizozemsku, a svojevrsna himna im je 'Go West' Village Peoplea. Njih dvojica se na početku rata nalaze u Sarajevu, ali ubrzo odlaze u Milanovo rodno selo u Hercegovini odakle planiraju preko Beograda otići za Amsterdam. Da bi im taj plan uspio, Kenan se mora preobući u ženu te ga Milan predstavlja kao svoju zaručnicu Milenu. Milanov otac Ljubo (Rade Šerbedžija) oduševljen je sinovim  povratkom pa mladom paru organizira raskošnu svadbu. Milan je mobiliziran u srpsku vojsku, a Kenan/Milena ostaje živjeti s Ljubom, pomažući mu u krčmi, gdje se zbližava s konobaricom Rankom (Mirjana Karanović).

Redatelj Ahmed Imamović, inače dobitnik nagrade euproske filmske akademije za svoj kratki film '10 minuta', napisao je scenarij za film zajedno s književnikom Enverom Puškom. Snimano je ljeti na planinama iznad Kaknja, po nepodnošljivim vrućinama zbog kojih je Imamović snimljeni materijal držao u konzervi. Glavne uloge bosanskih Romea i Romea tumače mladi kazališni glumac Mario Drmać i hrvatska zvijezda Tarik Filipović. Tarika je inače uloga toliko privukla da je osim vrućine i senzacionalističkih napada istrpio i mali honorar. Od ostalih uloga hvaljen je nastup Rade Šerbedžije (koji je istodobno i koproducent filma) te sarajevskog glumca Nermina Tulića, koji je za vrijeme opsade grada od granate izgubio obje noge. Još jednu zapaženu ulogu dala je i Mirjana Karanović koja glumi samostalnu ženu u zatucanom srpskom selu te je tako odigrala još jednu ulogu (nakon 'Svjedoka' i 'Grbavice') koju će joj zamjeriti srpska nacionalistička javnost pa vjerovatno i Nemanja 'The artist formerly known as Emir' Kusturica, za kojeg bi trebala raditi u sljedećem projektu.

Osim što se uklapa u klišeje angažiranih drama, film prikazuje i Srbe, ali i Bosnu kroz uobičajenu prizmu Balkana, tako da ispunjava i zapadna očekivanja. Od festivalskih nagrada osvojio je nagradu publike za najbolji film u Solunu, specijalno prizanje glavnog žirija festivala u Kijevu, te nagradu kritike i publike u  Montpellieru. Variety ga je ipak proglasio nespretnom mješavinom ratne drame, gay ljubavne priče, vestern satire i nadrealističke komedije.

s.p.