Poput anđela - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Poput anđela

Poput anđela

Angel - A (2005.)

Europa Corp. / Blitz film i video

88' komedija, romansa

Režija:           Luc Besson

Uloge: Jamel Debbouze, Rie Rasmussen, Gilbert Melki, Serge Riaboukine, Michel Chesneau, Olivier Claverie, Solange Milhaud, Laurent Jumeaucourt, Franck-Olivier Bonnet, Akim Colour, Tonio Descanvelle, Grigori Manukov, Alain Zef, Jean-Marc Montalto

Scenario:        Luc Besson

Producent/i:   Europa Corp.

Zemlja:          Francuska

Linkovi:

službeni site i trailer
imdb

Poput anđela

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.45
11
0.00

Pokušaj samoubojstva, par beskrajno dugih nogu, ništa seksa i velika ljubav. Nakon duuugo vremena eto nama Luca Bessona.

Lucu Bessonu gotovo šest godina nije bilo ni traga ni glasa što se tiče redateljevanja. Točnije od 1999. kad je napravio 'The Messenger: The Story of Joan of Arc'. 2005. se iznenada ukazao s ovom romantičnom crno bijelom dramedijicom za koju je scenarij napisao sam, te snimao po Parizu u najvećoj tajnosti, iako nitko točno ne zna zašto. Oni koji su tog Francuza zaljubljenog u more ('Veliko plavetnilo', 'Atlantis') i akciju ('Nikita', 'Leon', 'Peti element') zavoljeli preko ranijih filmova, sada mogu sve lijepo zaboraviti jer je ovim filmom otišao u sasvim drugom pravcu.

Filmska priča počinje, kao i mnoge dosad ('Girl On the Bridge' Huga Haasa iz 1951, 'La Fille sur le Pont' s Vanessom Paradis iz 1999.) susretom dvoje neznanaca na mostu. Andre (Jamel Debbouze) je sitni varalica i izgubljen slučaj koji duguje novac gotovo svakom pariškom kriminalcu. Sit svega, odluči se ubiti skokom u rijeku, no pred sam skok slučajno pogleda ulijevo i primijeti djevojku (Rie Rasmussen) koja to isto i učini. Andre je spašava iz dubina Seine, a ona mu, zahvalna, stavlja svoj život na raspolaganje.

Ubrzo, njih dvoje upadaju u seriju raznih pustolovina po pariškim klubovima, a njegov se proračun rapidno popravlja jer je Angela nevjerojatno talentirana za izvlačenje novca niotkuda. Ipak, Andre postaje sumnjičav i poželi saznati nešto više o tajanstvenoj ljepotici, no kada mu ona obznani da je anđeo čija je jedina misija na zemlji da spasi njegovu onemoćalu dušu, već je kasno jer se Andre do ušiju zaljubio.

Kritike su podijeljene, s jedne strane tu je šupljikava priča koju spuštaju i podugački dijalozi bez cilja i puta, a s druge strane tu je izvrsni Jamel Debbouze (sjećate se jadnička koji asistira osornom dućandžiji u 'Amelie'?) kojeg zbog magrebskog naglaska obožavaju francuski imigranti i odlična fotografija Thierrya Arbogasta. Besson je za ovaj film dansku manekenku Rie Rasmussen ('Femme Fatale') kojoj noge sežu do vrata, obukao u haljinicu do kukova, o čemu više čitajte iz muškog kuta na aintitcool.com.

p.h.