Zlatna vremena - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zlatna vremena

Zlatna vremena

Belle epoque (1992.)

Sony Pictures Classics / Blitz film i video

109' komedija, romansa

Režija:           Fernando Trueba

Uloge: Jorge Sanz, Penelope Cruz, Fernando Fernán Gómez, Miriam Díaz-Aroca, Maribel Verdú, Ariadna Gil

Scenario:        Rafael Azcona, José Luis García Sánchez, Fernando Trueba

Producent/i:   Andrés Vicente Gómez

Zemlja:          Španjolska, Portugal, Francuska

Linkovi: imdb

Zlatna vremena

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Mladi dezerter završava na farmi sa četvero prekrasnih djevojaka i njihovim ocem koji ga prihvaća kao sina. Ne mogavši se odlučiti za jednu zaljubljuje se u sve četiri.

Mjesto radnje je Španjolska 1931. godine. Vrijeme je to građanskog rata, sukoba republikanske vojske i monarhije. Među republikanskim snagama našao se i mladi Fernando (Jorge Sanz) kojem se rat baš i nije svidio te je dezertirao da bi nedugo zatim bio uhapšen.

Po izlasku iz pritvora upoznaje starca Don Malona (Fernando Fernán Gómez) koji ga poziva u svoju raskošnu vilu. Tamo uz dobro jelo i piće pričaju o političkim idealima i o životu općenito. Baš kada se Fernando spremao na odlazak u starčevu kuću dolaze njegove četiri prelijepe kćeri na ljetni odmor.

Riječ je o svježe rastavljenoj Clari, atraktivnoj lezbijki Violeti, intrigantnoj Rocío i najmlađoj Luz (Penélope Cruz). Iako odgojene u strogo katoličkom duhu, jedna po jedna sestre zavode Fernanda, koji se pak zaljubljuje u sve četiri.

Redatelj Fernando Trueba želio je snimiti film sa vrućim scenama, no bez nasilja, neugode protagonista i tragedija koje će usljediti kao posljedica toga. Njegov Fernando je svojevrsna lutka s kojom se sestre igraju što ovome nimalo ne smeta (zašto i bi). 'Zlatna vremena' su 1992. osvojila Oscara za najbolji strani film.

i.k.