Ledena žetva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ledena žetva

Ledena žetva

Ice Harvest (2005.)

Focus Features / Discovery film i video

88' akcija, komedija, triler

Režija:           Harold Ramis

Uloge: John Cusack, Billy Bob Thornton, Connie Nielsen, Oliver Platt, Randy Quaid, Brad Smith, Ned Bellamy, Mike Starr, T.J. Jagodowski, Meghan Maureen McDonough, Tab Baker, Frank Gallo

Scenario:        Robert Benton, Richard Russo

Producent/i:   Glenn Williamson, Robert Benton, Richard Russo

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Ledena žetva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.88
8
0.00

Od autora 'Dana svisca' stigla antibožićna noir komedija o dvojici uvrnutih lopova, jednoj striptizeti i puno zelenih novčanica.

'Ledena žetva' je novi film Harolda Ramisa koji je u svom filmskom kovčežiću dosad nakupio svega i svačega, od bedastoća tipa 'Bedazzled' s Liz Hurley, preko 'Analyze that' iz 2002, 'Analyze This' iz 1999, pa sve do savršenstava kao što je 'Groundhog Day' iz 1993. Ramisov najnoviji uradak je snimljen prema uvrnutom pulp prvijencu romanopisca Scotta Phillipsa koji su za film adaptirali Richard Russo i Robert Benton. Film je čudna mješavina akcije, avanture, komedije, trilera i krimića, a nećemo puno pogriješiti ako ga okarakteriziramo kao čudnu noir komediju.

Radnja filma je smještena u hladna prostranstva kanzaške Wichite. Slatkorječivi odvjetnik Charlie Arglist (John Cusack) radi za lokalnog mafijaškog bossa Billa Guerrarda (Randy Quaid) i vodi prilično opušten život. Uglavnom visi po striperskim klubovima, slini za fatalnom striptizetom Renatom (Connie Nielsen), rijetko ima potrebu vidjeti vlastitu djecu i uglavnom gleda kako mu se život kotrlja pred očima.  No, sve se to promijeni jednog dana kad on i njegov mnogo čvršći prijatelj, vlasnik striptiz kluba, Vic Cavanaugh (Billy Bob Thornton), Guerrardu ukradu 2.1 milijuna $ i, ne želeći izgledati sumnjivo dok planiraju pobjeći iz grada, kuliraju kao da se ništa nije desilo. Sve što trebaju napraviti je da izdrže u gradu još jednu noć – Badnju večer, koja se u Charlijevom slučaju pretvori u niz paklenih događaja u kojima se baš svi, od njegovog prijatelja Petea (Oliver Platt) pa do lokalnog šefa policije počinju pitati što to Charlie skriva u svojoj čarapici iznad kamina.

Kritike su za film u trenutku u kojem ovo pišemo podijeljene, i to fifti – fifti. Hvalitelji s Rotten Tomatoesa uglavnom pričaju o uvrnutom humoru i dosta dobro izvedenoj napetosti, nazivajući ga novim antibožićnim filmom, dok mu oni neskloniji spočitavaju plošne likove i neuvjerljivost. Unatoč razilaženjima, svi su složni oko glume Johna Cusacka koju nazivaju briljantnom. Jeffrey Westhoff iz Northwest Heralda kaže da redatelj 'Žetve' koristi uvrnutu ironiju kojom se služi i Tarantino, samo što je Ramis, za razliku od potonjeg razumije. Živi bili pa vidjeli...

p.h.