Veliki pohod - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Veliki pohod

Veliki pohod

The Great Raid (2005.)

Miramax Films / UCD

132' akcija, drama, ratni

Režija:           John Dahl

Uloge: Benjamin Bratt, James Franco, Clayne Crawford, Marton Csokas, Joseph Fiennes

Scenario:        Carlo Bernard, Doug Miro

Producent/i:   Jon Gordon, Harvey Weinstein, Bob Weinstein

Zemlja:          SAD, Australija

Linkovi: imdb

Veliki pohod

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.50
2
0.00

Istinita priča o požrtvovnoj misiji spašavanja američkih vojnika iz japanskog logora na Filipinima 1945. godine.

Godina je 1945. Američka je vojska pritisnula japanske trupe u Filipinima gdje se nalazi popriličan broj ratnih zarobljenika. Japanski je vojni vrh naredio smaknuće zarobljenika u svim logorima kojima se američke snage približe. Svjedočimo scenama polijevanja zatvorenika benzinom i potom spaljivanja.

Jedan od rijetkih preostalih logora je onaj u Cabanatuan gdje se nalazi 500tinjak izmučenih, izgladnjelih vojnika koji su preživjeli Bataan 1942. Oni su sve što je preostalo od oko 70 000 združenih snaga, no ironija će htjeti da su približavanjem američke vojske njihove šanse za preživljavanje sve manje.

To je i razglog zaustavljanja velikog marša i organizacije misije spašavanja. Karizmatični poručnik Henry A. Mucci (Benjamin Bratt) dobio je zadatak oslobađanja zatvorenika, što se isprva pokazuje kao gotovo nemoguća misija, no za Muccija je to i više nego dostojan izazov. Oformljuje tim od 121 pomno odabranog rendžera na čelu sa mladim, ali iznimno ambicioznim kapetanom Robertom Princeom (James Franco) te ih šalje 30 milja iza neprijateljskih linija.

Ova visokobudžetna ekranizacija jedne, pomalo zaboravljene, na prvi pogled samoubilačke misije nekoliko je puta odgađana. Redatelj Dahl tek je 2005. uspio dovršiti film čija je poruka - Don't leave your men behind no matter what! - jasna.

i.k.