Kolijevka će se zaljuljati - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kolijevka će se zaljuljati

Kolijevka će se zaljuljati

Cradle Will Rock (1999.)

Buena Vista Pictures Distribution

132' drama

Režija:           Tim Robbins

Uloge: Hank Azaria, John Cusack, Cary Elwes, Angus MacFadyen, Susan Sarandon, Bill Murray, Vanessa Redgrave

Scenario:        Tim Robbins

Producent/i:   Louise Krakower, Frank Beacham, Allan Nicholls

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Kolijevka će se zaljuljati

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
2
0.00

Tik pred Drugi svjetski rat, SAD je u velikoj krizi. Radnici konstantno štrajkaju zbog velikog broja radnih sati, niskih plaća i loše zdravstvene zaštite.

Osnivaju se sindikati, a štrajkovi zatvaraju industrije. Da bi doskočila velikom problemu, američka vlada  pokreće WPA, organizaciju koja pomaže nezaposlenima, pokušavajući im osigurati radna mjesta. Dio tog projekta je i postavljanje kazališnih predstava.

Marc Blitzstein postavlja mjuzikl o pohlepnom industrijalcu kojeg je srušio običan radnik. Radnja mjuzikla interpretira se kao direktni napad na kapitalizam i mjuzikl uskoro biva maknut s repertoara.

Orson Welles i John Houseman ipak postavljaju i izvode mjuzikl u obližnjem kazalištu, bez scenografije i kostima. Istodobno Nelson Rockefeller unajmi meksičkog slikara Diega Riveru za oslikavanje murala u Rockefellerovom centru. Nezadovoljan radom, uništava ga.

Svi oni pokušavaju naći svoje mjesto pod Suncem u Americi u doba najvećih kriza i dvije najgore prijetnje iz Europe – Hitlera i komunizma.