Mletački trgovac - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mletački trgovac

Mletački trgovac

The Merchant of Venice (2004.)

Sony Pictures Home Entertainment / Continental film

138' komedija, drama

Režija:           Michael Radford

Uloge: Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes, Lynn Collins, Zuleikha Robinson

Scenario:        Michael Radford

Zemlja:          SAD, Italija, Luxemburg, Velika Britanija

Linkovi: imdb

Mletački trgovac

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.50
2
0.00

U adaptaciji legendarnog Shakespeareovog djela gledamo Al Pacina u ulozi lihvara Shylocka koji polaže pravo na funtu mesa Joespha Fiennesa.

U Veneciji u 16. st. živi Židov Shylock (Al Pacino), sve samo ne omiljeni lihvar okružen kršćanima koji ga ismijavaju nastojeći mu zagorčati život. Njegova je profesija u očima vjerskih suparnika griješna što ne spriječava brojnu klijentelu da kod njega potraži pozajmicu.

Među njima je i Antonio (Jeremy Irons), ugledni kršćanin i građanin koji se nevoljko obraća Shylocku za pomoć. Novac mu treba za prijatelja Bassania u kojeg je zaljubljen. On ne zna da Bassanio tih 3000 dukata namjerava potrošiti na prosidbu prelijepe Portie (Lynn Collins). Lihvar mu pozajmljuje novac bez kamata uz nagodbu da, ukoliko mu ga ne vrati u roku od tri mjeseca, polaže pravo na jednu funtu njegovog mesa.

Znajući da u luku uskoro uplovljava nekoliko brodova sa njegovom robom koja će i više nego pokriti dug, Antonio prihvaća Shylockove uvjete. Sudbina će okrenuti leđa prvo lihvaru, a zatim i njegovom uglednom klijentu. Shylockova će kćer pobjeći sa kršćaninom, što dodatno rasplamsava mržnju njezinog oca prema kršćanima, a Antoniovi brodovi ne dolaze u luku već završavaju na dnu mora. Shylock sav svoj gnjev usmjeruje prema Antoniu od kojeg zahtjeva dogovorenu funtu mesa. U posljednji se čas u misiju spašavanja uključuje Portia koja se prerušava u muškarca.

U centru radnje imamo dilemu Fiennesovog lika koji dvoji između vjernog Antonia i privlačne Portie kao i prerušavanje likova s namjerom ostvarivanja zacrtanih ciljeva. Tako se Shylockova kćer Jessica prerušava u muškarca napuštajući oca i vjeru dok se Portia i njezina sluškinja prerušavaju u muškarce, točnije u odvjetnike kako bi pomogli Antoniu.

i.k.