Ponos i predrasude - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ponos i predrasude

Ponos i predrasude

Pride and Prejudice (2005.)

Working Title Films, Studio Canal / Continental film

127' komedija, drama, povijesni

Režija:           Joe Wright

Uloge: Keira Knightley, Matthew MacFadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Rosamund Pike, Judi Dench, Simon Woods, Rupert Friend, Jena Malone, Carey Mulligan, Tabulah Riley

Scenario:        Deborah Moggach, prema romanu Jane Austen

Producent/i:   Tim Bevan, Eric Fellner, Paul Webster

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

 

Ponos i predrasude

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.33
64
0.00

Nova ekranizacija klasika Jane Austen: više realizma, manje romantike? Briljira Keira Knightley, a i novi Darcy je stasit dečko!

Obitelj Bennet, otac (Donald Sutherland) i majka (Brenda Blethyn) su u velikom poslu: treba udati svojih petero kćeri i materijalno osigurati obitelj. Počinje se od najstarije kćeri, Jane (Rosamund Pike) za koju se treba oženiti imućni Bingley (Simon Woods). Par se uskoro i zaljubljuje, a Bingleyev prijatelj, suzdržani Darcy (Matthew MacFadyen) mogao bi biti suprug slijedećoj kćeri, tvrdoglavoj Elizabeth (Keira Knightley). No, izgleda da se Darcy i Elizabeth ne vole, a ni od planiranog vjenčanja Jane i Bingleyja neće biti ništa, za što bi mogao biti odgovoran baš Darcy.

Darcyjev prijatelj iz djetinjstva, šarmantni časnik Wickham (Rupert Friend) priča kako ga je Darcy u mladosti prevario te bi upravo on mogao zamijeniti Darcyja u Elizabethinom srcu. No stvari nisu baš takve kakvima se čine..

'Ponos i predrasude' nazivaju i majkom svih romantičnih komedija - s pravom, jer priča ovog klasika Jane Austen služi kao inspiracija  za mnoge filmove tog žanra, a najpoznatiji suvremeni primjer je 'Dnevnik Bridget Jones', tom linijom dolazimo i do zanimljivosti da je Bridgetinog muškarca iz snova, njenog 'Darcyja', glumio Colin Firth, koji se proslavio upravo ulogom Darcyja u BBC-evoj TV ekranizaciji iz 1995., kada je ušao u kolektivnu podsvijest mnogih gledateljica. Od igranih filmova valja spomenuti nedavnu bolivudsku verziju, 'Bride and Prejudice'.

Jedna od obožavateljica Jane Austen je i glumica Emma Thompson, koja je glumila i pisala scenarij u Ang Leejevoj ekranizaciji 'Razuma i osjećaja'. U ovoj verziji 'Ponosa i predrasuda' , Emma je samo nepotpisana suradnica na scenariju, a adaptacija se trudi zadržati težište na ljubavnoj priči Elizabeth i Darcyja, stavljajući ostale podzaplete u drugi plan.

Glavna zvijezda filma je Keira Knightley koja zrači svojim mladenačkim šarmom. Kod Jane Austen muškarci u bračnim spletkama najčešće ispadnu smiješni, a u ovoj verziji Darcy (Matthew MacFadyen) je tako visok i stasit da je po jednoj kritičarki prikazan poput Minotaura, a posebnu toplinu filmu daje i ostarjeli Donald Sutherland, kao nježni otac. 

Velik je trud uložen u realističnost ekranizacije, zadržana je socijalna satira prikazana u romanu, a život na seoskom imanju prikazan je i uz svoje blatnjave detalje. Čak je u jednoj sceni prikazana i pozadina jednog prasca uz svu njegovu opremu.. zbog čega je s protestom reagiralo i Društvo Jane Austen!

Najveća buka i panika digla se oko završnog poljupca Elizabeth i Darcyja, kojeg nema u izvornoj verziji koju ćemo gledati u hrvatskim kinima, ali je zato prisutan u američkoj verziji – oni ipak ne mogu bez osnovnog sastojka svakog hepienda u romantičnoj  komediji! 

s.p.