Frka s Dick i Jane - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Frka s Dick i Jane

Frka s Dick i Jane

Fun with Dick and Jane (2005.)

Sony Pictures / Blitz film i video

90' akcija, komedija, krimi

Režija:           Dean Parisot

Uloge: Jim Carrey, Tea Leoni, Alec Baldwin, Richard Jenkins, Angie Harmon, John Michael Higgins, Richard Burgi, Carlos Jacott, Aaron Michael Drozin, Michelle Arthur, Stacey Travis, Jullian Dulce Vida, Stephnie Weir

Scenario:        Nicholas Stoller, Gerald Gaiser

Producent/i:   Imagine Entertainment

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Frka s Dick i Jane

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.44
18
0.00

Mickey i Mallory boreći se za socijalnu pravdu mutirali u Dicka i Jane, smotani par pljačkaša slastičarnica s pištoljem na vodu.

'Frka s Dick i Jane' je dugometražni prvijenac Deana Parisota, iskusnog redatelja s pozamašnim iskustvom u režiranju TV serija (režirao je neke epizode u nas vrlo popularnog 'Northern Exposurea' i neke iz serijala 'Monk' o čudnom detektivu kojeg vole na HTVu). Parisotov film je zapravo remake simpatične komedije Teda Kotcheffa iz 1977. s Jane Fondom i Georgeom Segalom o yuppievskom bračnom paru koji naglo osiromaši, napravljene prema romanu Geralda Gaisera. Scenarij su za Parisotovu verziju napisali Judd Apatow i Nicholas Stoller.

Remake nam donosi nekoliko sočnih i 'up to date' poslastica zbog kojih bi, da se ne radi o bezopasnoj light komediji, ovaj film mogao imati i političku oštricu. Harperovi su srednjestrujaški bračni par koji živi u jednoj od serijskih kuća s uredno podšišanom umjetnom travom i čupavim psićem. Oboje imaju stalni posao s mogućnošću napredovanja, a jedini im je problem to što njihov sinčić, kojeg odgaja Meksikanka, govori engleski s jakim španjolskim akcentom.

Jednog dana Dicka (Jim Carrey) promoviraju u zamjenika šefa komunikacije u Globodyneu, firmi za koju radi, no velika sreća Harperovih prestaje već sutradan jer Globodyne propada, Dick gubi posao, Jane (Tea Leoni) daje otkaz, a sve što su imali uložili su u Globodyne. Potpuno osiromašeni, uzaludno pokušavaju pronaći posao po lokalnim fitness centrima i dućanima. U međuvremenu postaju uspješni pljačkaši lokalnih slastičarnica sa samo jednim ciljem – da se osvete bivšem čelniku Globodynea (izvrsni Alec Baldwin) koji je uzrokovao propast firme.

Zbog cjelokupne atmosfere, ali i zbog velike sličnosti situacije s Globodyneom onoj koja se desila s Enronom, film je lagana pljuska na vječito nasmiješeno korporativno lice Amerike.
 
Kritike Parisotov uradak nisu baš mazile, zamjerajući mu tako besmisleno premiještanje iz komičnog u ozbiljni politički registar, sporadičnu dosadu, klišeiziranu radnju, te najviše Carreyevu glumu. Ipak, nađe se i pokoja dobra, pa ga neki nazivaju veselo 'uvrnutim', a Justin Chang s Varietya kaže: 'Rijetki su filmovi koji reinterpretiraju originale u tako svježem političkom kontekstu'.

p.h.