Philadelphia - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Philadelphia

Philadelphia

Philadelphia (1993.)

Columbia TriStar Home Video / Blitz film i video

125' drama

Režija:           Alex Cox, Jonathan Demme, Kristi Zea

Uloge: Tom Hanks, Denzel Washington, Roberta Maxwell, Buzz Kilman, Karen Finley

Scenario:        Ron Nyswaner

Producent/i:   Gary Goetzman, Kenneth Utt, Ron Bozman

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Philadelphia

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.22
18
0.00

Otpušteni odvjetnik kreće u pravnu borbu protiv bivše tvrtke koja ga je otpustila zato što boluje od AIDS-a. Pomaže mu odvjetnik opterećen predrasudama.

Adrew Beckett (Tom Hanks) slovi za jednog ad najdarovitijih, mladih odvjetnika u Philadelphiji što nije promaklo velikim odvjetničkim tvrkama. Najprestižnija od njih regrutira ga u svoje redove ne znajući da je homoseksualac te da boluje od AIDS-a. Nakon nekog vremena znakovi bolesti postaju fizički vidljivi te ga se dojučerašnji kolege na čelu sa konzervativnim vlasnikom tvrtke (Jason Robards) odriču. Zbog navodnih problema u komunikaciji i loših poslovnih rezultata dobija otkaz, no ti su razlozi daleko od istine.

Početak je to njegove borbe za pravdu u kojoj traži partnera po drugim odvjetničkim kancelarijama. Kada ga svi redom odbiju za pomoć se obraća starom rivalu, vrsnom odvjetniku Joeu Milleru (Denzel Washington) koji ga zastupa u postupku protiv bivše tvrtke nastojeći dokazati da je otpušten zbog bolesti, a ne zbog nesposobnosti.

Odnos Joea i njegovog klijenta u prvom je planu filma. Riječ je o dvije potpuno različite ličnosti dijametralnih stavova. Za razliku od liberalnog Andrewa Joe je predrasudama opterećeni homofob koji se panično boji AIDS-a i homoseksualaca što njihovu prisnu suradnju čini još bizarnijom. S druge strane imamo Joea koji se bori za svoju čast, želi dostojanstveno proživjeti posljednje dane te će učiniti sve da u tome i uspije.

i.k.