Čarobnjak iz Oza - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čarobnjak iz Oza

Čarobnjak iz Oza

The Wizard of Oz (1939.)

MGM, Warner Home Entertainment / ISSA film i video

101' avantura, obiteljski, glazbeni

Režija:           King Vidor, Victor Fleming

Uloge: Judy Garland, Jack Haley, Ray Bolger, Bert Lahr, Billie Burke

Scenario:        Noel Langley

Producent/i:   Arthur Freed, Mervyn LeRoy

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Čarobnjak iz Oza

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.81
27
0.00

Djevojčica Dorothy mirno živi u Kanzasu sve do trenutka kada ju tornado zajedno s kućom i psom ne odnese u fantastičnu zemlju Oz.

Nakon početnog šoka, djevojčica i njezin psić Toto očarani su novom zemljom u kojoj su se našli. Sve je u Ozu čudno i neobično te je djevojčica u početku presretna što se našla u čarobnoj zemlji, nastanjenoj neobičnim bićima. No unatoč početnom oduševljenju, nedostaje joj dom i najveća želja joj je vratiti se kući u Kanzas. 

Jedini koji joj u tome može pomoći jest veliki čarobnjak Oz. On živi u Smaragdnom gradu te se Dorothy daje u potragu za njim. Putem joj se pridružuje neobično društvo; Strašilo, koje će od čarobnjaka tražiti mozak, Limeni, koji će tražiti srce i Lav, kojem nedostaje hrabrost. U putovanju im pomaže Dobra Vila Sjevera, dok će im na put pokušati stati Zla Vještica Zapada.

Ovaj obiteljski klasik snimljen davne 1939. nije prvi film u boji no svakako je jedna od najboljih mainstream prezentacija mogućnosti Tehnicolora, ali i specijalnih efekata koji su bili ispred svog vremena. Knjiga L. Franka Bauma, po kojoj je film snimljen, jedna je od najpopularnijih dječjih knjiga stoga ne čude brojne filmske i kazališne adaptacije.

Knjiga napisana početkom prošlog stoljeća trebala je ukazati i na neka politička i socijalna pitanja. Tako je Limeni trebao predstavljati hladne, velike korporacije, a praznoglavo strašilo farmere i seljake, no u ovoj je filmskoj verziji to gotovo u potpunosti nevidljivo. Ipak je u prvom planu bila zabava i praznik za oči.

i.k.