Carstvo sunca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Carstvo sunca

Carstvo sunca

Empire of the Sun (1987.)

Warner Bros. / ISSA film i video

154' drama, ratni

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: John Malkovich, Christian Bale, Miranda Richardson, Nigel Havers, Joe Pantoliano

Scenario:        J.G. Ballard, Tom Stoppard

Producent/i:   Robert Shapiro, Steven Spielberg, Kathleen Kennedy

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Carstvo sunca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.68
34
0.00

U prvom Spielbergovom ratnom filmu Christian Bale glumi dječaka koji nastoji preživjeti u japanskom zarobljeničkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ne tako davne 1987. godine Steven Spielberg se po prvi puta odlučio pozabaviti Drugim svjetskim ratom, točnije japanskom invazijom na Kinu. Naslovnu ulogu namjenio je tada gotovo nepoznatom, golobradom Christianu Baleu koji blumi britanskog dječaka rođenog u Shanghaiu u dobrostojećoj obitelji.

Japansko zauzimanje grada uzrokovalo je potpuni kaos koji je progutao i Jima i rastavio ga od obitelji. Dječak se nekim čudom uspije vratiti kući no tamo nalazi samo ruševine nekada sretnog doma. Jim se želi predati Japancima no ne uspjeva u tome iz razloga što ga ovi ne žele. Ipak, nakon udruživanja sa provalnikom Basiem (John Malkovich) i njegovim partnerom (Joe Pantoliano) uspjeva isposlovati uhićenje te završava u zarobljeničkom logoru.

Spielbergov je film prije svega priča samootkrića. Bale je prihvatio izazovi i odglumio klinca iz aristokratske obitelji koji se iznenada nađe bez ljudi na koje je cijeli život mogao računati. On je prepušten samom sebi bez naznaka da bi se to moglo promijeniti.

Film je snimljen prema autobiografskoj knjizi J.G. Ballarda, priznatog britanskog pisca znanstvene fantastike.

i.k.