Što je muškarac bez brkova? - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Što je muškarac bez brkova?

Što je muškarac bez brkova?

Što je muškarac bez brkova? (2005.)

Blitz film i video

109' komedija, drama

Režija:           Hrvoje Hribar

Uloge: Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, Ivo Gregurević, Jelena Lopatić, Bojan Navojec, Marija Škaričić, Jelena Miholjević, Nada Gačešić Livaković

Scenario:        Hrvoje Hribar prema romanu Ante Tomića Što je muškarac bez brkova?

Producent/i:   Fiz Production D.O.O., HRT, Vizije Sft D.O.O., Hrvatski Filmski Savez

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi: službeni site
trailer

Što je muškarac bez brkova?

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.76
101
0.00

Je li ili muško bez brčine ku.ac od ovce, otkrit će film koji, kako kaže pr sektor, 'nakon skandala i senzacionalistickih natpisa, čist k'o suza kreće u distribuciju'.

Površnom se poznavaocu filmske i književne scene pri spomen pitanja 'Što je muškarac bez brkova' ukaže simpatična njuška književnika Ante Tomića, čiji je to superpopularni roman, ili se pak prisjeti svih nedaća koje je filmu pribavio producent, scenarist i redatelj Hrvoje Hribar. Kako bilo, kad se to sve zbroji dobijemo napokon film Hrvoja Hribara napravljen prema književnom predlošku Ante Tomića, dakle jednu kombinaciju Rose Salvaje i Anđe Vlajne na 35mm vrpci snimljenu u HD-u. Prvo filmska priča, a potom i produkcijske zanimljivosti, kako to uglavnom u ovoj rubrici biva.

U selu smo Smiljevu, za one koji nisu upoznati sa svakom selendrom lijepe naše vuko….., radi se o, u posljednje vrijeme, toliko inspirativnoj Dalmatinskoj zagori. Garava seoska djevojka, vlajna Tatjana (Zrinka Cvitešić), friško je udata, ali suprug kuluči u dalekoj Njemačkoj. Čeka, čeka, Tatjana, ali živoga muža ne dočeka. Kako je nesretnik stradao u nesreći na baušteli, bivši gazda 'riješio stvar' i isplatio udovicu ne bi li skinuo s vrata kakvu pravnu peripetiju. Očajna Tatjana, usprkos negodovanju svoje sestre, proračunate Ljubice (Marija Škaričić), za sve dobivene pare kupuje od seoske babe golo brdo iz čiste sentimentalnosti.

Brdo se, na koncu, udovici i te kako isplatilo, te je samim tim postala i jedna od napoželjnijih udavača u okrugu. Vrijeme je učinilo svoje, još mlada joj krvca uzavrela – udov'ca se zaljubila. U fratra, don Stipana (Leon Lučev)! Malo predigre pravom dramskom zapletu osigurao je o! nezaobilazni Ivo Gregurević u ulozi u Tatjanu zaljubljenog povratnika iz Njemačke, Marinka, njegova kći Julijana (Jelena Lopatić) zaljubljena u lokalnog, neshvaćenog haiku pjesnika Stanislava (Bojan Navojec)

/ U kužinici.  Suše se četiri pršuta. Vijenac kobasica.

Dramski vrhunac rezerviran je, naravno, za brčine kršnoga generala Ivice (Leon Lučev), ujedno i brata blizanca vratra, bivšeg alkosa Stipana, koji pače i nije tako nezainteresiran za temperamentnu i iznad svega zaljubljenu Tatjanu. Zaljubljenu, ali i nestrpljivu. A potoka za uspaljen'cu nigdje. A generalu uniforma ajme! baš lipo stoji. I očeša se Tatjana o brčine generalske. Ne, bez posljedica. No, ostavit ćemo ponešto safta i vama da se sami omastite.

Snimanje filma odužilo se, producent i redatelj čepio je rupe nitkoganepitakojimparama, ali se 'na snimanju fino i dobro jelo', kaže XX iz filmske ekipe. Zrinka Cvitešić nije se žalila, za ulogu udov'ce morala je nabaciti koji kilogram masti na bokove, a ovaj put i dlake na nogama pustiti. Valjda joj dojadilo da joj na perfekcionistički češalj nasjedaju komentari poput onog iz 'Konjanika' kada su joj svi zamjerili uredno isfriziranu mindžu a la brazilijan. Šalu, nastranu, Zrinka u zubima drži golemi plus ovoga populistički i za narod napravljenog filma koji bi lako mogao istisnuti Brešanove 'Maršale' i 'Ratove…' s vrha ljestvice najgledanijih hr filmova. A to je bar minimum šuškave satisfakcije na ranjeni i probijeni filmski budžet.

O skandalima da ne pričamo. O onima koji su pronašli svoj put do javnosti, poput tužbe ko-scenarista Renata Baretića, Ivice Ivaniševića te, kako doznajemo, u posljednji trenutak isplaćenog Ante Tomića, pa do trakavičaste i patetične predstave koju nam je ekipa filma, na čelu s capom HH-om, priredila na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli kada se do u zadnji trenutak manipuliralo organizatorima festivala, okupljenim novinarima, mogućim gledateljima i cijelom javnošću – prikazati film ili ne. I dok je, po pričanju pulske festivalske vrhuške, zrakoplov u Zagrebu još u 18.00 čekao na filmski zapis da ga doveze do pulske arene, HH je ipak prekinuo napetost i priznao da filma – nema. Ili kako bi to još ljepše rekla Nema do Nadine Brade Gaćešić Livaković, pukla je filmska rola! Bez obzira što se ustvari radilo o tome da se čekala HD kaseta s filmom. Nema role Nado!

Službeno objašnjenje svih nezgodnih situacija vrlo je kratko i jasno, a kraj u kojem nitko ne snosi odgovornost za kršenje svih prava i pravila, tipično je hrvatski, samo ljepše zvući kada nekome neupućenom u cijelu situaciju kažete da su 'obje strane povukle tužbu nakon Sarajevo Film Festivala', a da je krivnju za neprikazivanje filma u Puli, eto baš sat prije same, već odgođene premijere, preuzeo studio Vizije, kojima se, eto baš sat vremena prije premijere 'srušio sustav prilikom prebacivanja filma'. Za analce i znatiželjnike – link01, link02.

Šteta filma, sve je što ja imam kazati.

Neki će film najaviti i kao napokon film Hrvoja Hribara, što bi bilo u skladu s njegovim prikazivanjem na festivalu debitantskih filmova, ZFF-u, gdje je dobio nagradu publike, netko kao točku zvjezdanog uzleta Zrinke Cvitešić (dobila Srce Sarajeva za najbolju glumicu), netko po odličnoj interpretaciji Tamare Obrovac s pjesmom 'Daleko je onaj ko me voli', a netko ni po čemu. Pa tko se čime zadovolji.

i.a.