Vruća sedla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vruća sedla

Vruća sedla

Blazing Saddles (1974.)

Warner Bros. / ISSA film i video

93' komedija, vestern

Režija:           Mel Brooks

Uloge: Cleavon Little, Gene Wilder, Madeline Kahn, Harvey Korman, Mel Brooks

Scenario:        Mel Brooks, Norman Steinberg, Andrew Bergman, Richard Pryor, Alan Uger

Producent/i:   Michael Hertzberg

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Vruća sedla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.83
6
0.00

Legendarna vestern komedija Mela Brooksa izruguje se rasizmu u žanru u kojem je on možda i najzastupljeniji.

Na putu izgradnje željezničke pruge nalazi se gradić čiji stanovnici ne žele prodati zemlju kojom bi trebala ići pruga. Mjestašce ostaje bez šerifa nakon što je predstavnik zakona ubijen te traže od guvernera novoga čovjeka sa značkom. Pod utjecajem zlog Hedleya Lemara, čovjeka sa jakim političkim vezama kojem je u interesu učiniti grad nesnošljivim za život i tako prisliti stanovnike na prodaju, guverner im dodjeljuje crnoputog šerifa Barta (Cleavon Little) što je do tada bilo nezamislivo.

Bart se već na prvom koraku suočava sa nimalo toplim dočekom mjesta naseljenog isključivo bjelcima koji se uglavnom prezivaju Johnson. Pomalo naivni šerif ipak uspjeva zbrojiti 2 i 2 te shvaća pozdinu cijele priče. Uz pomoć osjećajnog, lokalnog ispičuture (Gene Wilder) Bart smišlja plan kako spasiti gradić od korumipiranog guvernera (Mel Brooks) i Lamarra i njegove željeznice.

'Vruća sedla' nikoga nisu ostavila ravnodušnim kada su se pojavila u kinima prije nešto više od tri desetljeća. Do današnjeg dana film je zadržao status jednog od politički najnekorektnijih naslova iza kojih stoji velika filmska kuća. Sedla su prepuna seksističkih ispada, posebice humora baziranog na toliko aktualom rasizmu no, ono što je najbitnije, film obiluje Brookovskim, kvalitetnim humorom. Sam redatelj pojavljuje se u ulozi korumpiranog guvernera i indijanskog poglavice.

i.k.