Sveta djevojka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sveta djevojka

Sveta djevojka

La Niña santa (The Holly Girl) (2004.)

Alfa Films / Blitz film i video

106' drama

Režija:           Lucrecia Martel

Uloge: Mercedes Morán, Carlos Belloso, Alejandro Urdapilleta, María Alche, Julieta Zylberberg

Scenario:        Lucrecia Martel

Producent/i:   Pedro Almodovar

Zemlja:          Argentina, Italija, Nizozemska, Španjolska

Linkovi: imdb

Sveta djevojka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
3
0.00

Argentinski film čiju produkciju potpisuje Pedro Almodóvar mogli bi usporediti s Lolitom sa naglaskom na religioznosti.

Režiserka i koscenaristica Lucrecia Martel je inspiraciju za ovaj film nedvojbeno našla u Loliti no ne možemo govoriti o remakeu tog klasika. Radnja njezinog filma odvija se u Argentini, u regiji Las Terman. U tamošnjem se hotelu održava velika medicinska konferecija koju pohode brojni stručnjaci i doktori iz dalekih krajeva.

Odnosi između osoblja hotela su vrlo prisni, obiteljski. Među njima je i 15godišnja  Amalia (María Alché), mlada djevojka zainteresirana za izučavanje vjere i otkrivanje vlastite seksualnosti. Amalia ima problema sa kanaliziranjem osjećaja i poriva koji ju preplavljuju. U tome joj pomaže najbolja prijateljica Josefina (Julieta Zylberberg) s kojom je imala i lezbijskih iskustava. Josefina pak nudi seksualne usluge izvjesnom dječaku, no jedino pod uvjetom da je ne gleda u oči i da uopće ne pričaju.

Amaliji u gradu prilazi jedan od doktora sa konferencije te se nastoji uzbuditi trljajući se o njezinu pozadinu. Ispostavlja se da Dr. Jano (Carlos Belloso) gaji simpatije i prema njezinoj prelijepoj majci Heleni (Mercedes Morán) što Amalia pak vidi kao izazov. Ona, naime, nastoji spasiti doktora od griješnih poriva kojih se ovaj ne može riješiti, no usput sama flerta s njim. Počinje igra mačke i miša.

'Sveta djevojka' je drugačiji film prepun visokih tenzija, napetosti, pomalo bizaran, ali i intrigirajuć.

i.k.