King Kong - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      King Kong

King Kong

King Kong (2005.)

Universal Pictures Distribution / Continental film

180' akcija, avantura, romansa

Režija:           Peter Jackson

Uloge: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody, Andy Serkis, Thomas Kretschmann, Kyle Chandler, Colin Hanks, Jamie Bell, Evan Dexter, Lobo Chan

Scenario:        Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens

Producent/i:   Peter Jackson, Fran Walsh, Jan Blenkin

Zemlja:          Novi Zeland, SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

King Kong

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.85
106
0.00

Dugo očekivani klasik o 'ljepotici i zvijeri' priča je o gorili zbog ljubavi uhvaćenoj u mrežu ljudske pohlepe i tragičnoj joj sudbini.

Glavni krivac ovoga hita, tako prozvanoga još od prvih najava projekta, dobro nam je poznati  Novozelanđanin, Oscarom nagrađeni tata trilogije 'Gospodara prstenova' Peter Jackson. I njegova vjerna supruga, producentica i scenaristica Fran Walsh. Jer, bilo bi potpuno nepravedno izostaviti je.

Još jedna 'zlaćana', odnosno oscarovka, Naomi Watts ('21 Grams') igra Ann Darrow, glumicu koja u vrijeme američke gospodarske krize 30-ih godina u New Yorku gubi posao te se suočava s mračnom stranom života. Njezina sreća se mijenja kada upozna Carla Denhama (Jack Black), istraživača i dokumentaristu koji se želi probiti u svijet 'showbiza'.

Karizmatični Denham zajedno s okupljenom ekipom filmaša i istraživača putuje na misteriozni otok Skull kako bi snimio film i istražio legendu o divovskoj gorili nazvanoj Kong. Dolaskom na otok, Ann kidnapiraju pretpovijesna mitska bića iz pašume ne bi li je žrtvovala velikome Kongu.

No, Kong umjesto da proždre lijepu glumicu, odluči je osloboditi i poštedjeti joj život. Čuvši glumičinu priču, Denham kuje plan da uz pomoć Ann, koja ima čudan utjecaj na gorilu, zarobi Konga i odvede ga u New York. Pohlepnik u Kongu vidi mogućnost zarade i svog konačnog USPJEHA.

Veličina i snaga tog mitskog bića ipak su potcijenjeni, Kong stigavši u grad uspijeva pobjeći iz kaveza u potrazi za ljubljenom Ann, što izaziva paniku među ljudima. Zvijer završava na vrhu njujorške zgrade Empire Statea u legendarnoj, kultnoj sceni gdje se suočava s modernom tehnologijom tog vremena - ratnim zrakoplovima iz Prvog svjetskog rata.

Treći oscarovac u ovoj priči - Adrien Brody ('The Pianist') našao se u ulozi Jack Driscolla, njujorškog pisca scenarija, čija se psihička snaga i hrabrost nađu na testu kada Ann otmu i zatoče u prašumi.

Za sve one koji misle da je ovo jedini remake filma, grdno se varaju. Do samog oriđiđija mora se spustiti sve do početka prošlog stoljeća, u 1930-te. No, nećemo ovdje previše drviti o fascinaciji filmaša plavokosom ljepoticom i zastrašujućom zvijerkom mekoga srca, već ćemo vas uputiti na izuzetno informativan tekst o hollywoodskoj zvjerskoj povijesti.

Deveta godina bila je presudna u Jacksonovom život: vidjevši orginal 'King Konga' odmah je znao što je njegovo zvanje, kako sam kaže, 'odlučio sam postati filmašem i jednog dana napraviti remake'. Slika se zatamnjuje i na platnu vidimo poznatu rečenicu 'tridesetak godina kasnije', i evo nas. Film je u cijelosti snimljen na Novom Zelandu u suradnji sa kompanijom Weta Digital, koja je izgradila vjerni set New Yorka 30-ih godina prošlog stoljeća.

Sam Manhattan, mjesto gdje se odvija ključna scena filma, napravljen je kompjuterski, za što su poslužile stare fotografije i arhivske snimke. Populacija otoka djelo je (gle kakvog li neiznenađenja) PC programa koji je iz mrtvih prizvao dobro poznate horde Orca iz trilogije prstenova. Pazite na model A Forda i tipični Jenki stav, koje je ovaj malac vrlo uvjerljivo modelirao.

'Bilo je zabavno raditi rekonstrukciju 'Times Squarea'", kaže Jackson. 'Prostudirali smo sve stare fotke i uočili činjenicu da je grad bio puno šareniji nego danas. Imali su fantastične reklame, posebice za Pepsidin pastu koju smo uspjeli rekonstruirati. Trudio sam se da svi znakovi i reklame budu isti kao i davne 1933', napominje Jacky.
      
Ono što je najviše iznenadilo glavešine Universla, činjenica je da je orginalna verzija (po kojoj je rađen i scenarij 2005.) od sat i četrdeset minuta prevedena na Tolkiensku dužinu od tri sata. To vas dragi čitatelji / gledatelji ne treba ni malo čuditi, jer samo borba između Konga i T-Rexa traje punih devet minuta, a gdje su još svi ostali odnosi i međuodnosi.

King Kong, iako digitalno izrađen, ipak je dobio i ljudski dodir Andyja Serkisa koji je svoje osnovne pokrete podario i Gollumu iz Lord Of The Rings. Serkis se, osim u ulozi Konga, pojavljuje i kao kuhar Lumpy, (ne)sretnik koji dobiva svojih pet minuta s velikom gorilom. Sama izrada dotičnog šumskog bića bila je prava mala evolucija, kako naglašava (sad smo već na ti) Peter.

Nakon puštanja probnog trailera, Peter i društvo dobili su povratnu informaciju da Kong osobno više izgleda kao mala igračka nego li zastrašujuće čudo prirode. 'Kada smo to čuli odmah smo se bacili na posao, nabacili smo mu par godina u plus, dodali više ožiljaka, a lice suzili prema dolje. Međutim pored svega toga, zvijer je još uvijek imala izgled pahuljice, pa smo mu dalku i kožu uprljali blatom i ispeglali kamenjem, objašnjava Peter.

Ekipa koja se okupila oko filma uistinu je zvjezdana, međutim tretman i samo snimanje nije bilo lagano. Posebno teški uvjeti snimanja bili su na Mount Crawfordu koji je poslužio kao otok Skull.

Petak navečer, Annu Darrow (Naomi Watts) držeći za laktove, kroz mahnitu gomilu prašumskih bića, vuku dva jaka ratnika. Teška kiša se počinje obrušavati a hipnotični zvuk bubnjeva Kong! Kong! (iz skrivenih zvučnika) čini scenu realnom i budi 'onaj' poznati osjećaj da se nešto sprema dogoditi. 'Bilo je puno drmanja glavom, osjećala sam se kao na koncertu gdje glavom pratiš ritam' kaže Wattson. 'Sve što se događalo bilo je stvarno', objašnjava glumica; kao i masnice koje su se na njezinom tijelu zadržale još danima.

Za razliku od Wattsonove Ann,  Blackov lik Carla Denhama baziran je na stvarnim osobama, istraživačima/filmašima za mitskim plemenima iz 1930-ih, no, on ga je osobno vidio kao mladog Orsona Wellesa. Jack Black vidi uspjeh filma objašnjavajući kako je '...veza Ann i Konga produbljena na emocionalnoj razini, a ne kao u dosadašnjim remakeovima gdje se pucalo na seksualnu stranu glumice, stavljajući Konga u ulogu napaljenog psa'.

I za kraj ćemo ovaj kratki filmski izvještaj o čovjeku, prirodi i zvjeri završiti citatom: 'Želio sam napraviti verziju dostojnu originala, da ljudi zavole King Konga'. svi vi imate prilikeu vidjeti da li je u tome i uspio.