Južnjačka utjeha - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Južnjačka utjeha

Južnjačka utjeha

Southern comfort (1981.)

MGM / Discovery film i video

99' drama, triler, ratni

Režija:           Walter Hill

Uloge: Keith Carradine, Powers Boothe, T. K. Carter, Fred Ward, Peter Coyote

Scenario:        Michael Kane, Walter Hill

Producent/i:   William J. Immerman

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Južnjačka utjeha

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.46
24
0.00

moonwalker 31.03.2012 Ocjena recenzije : 0.0

čista petica

Naon što sam film već sada odgledao po n-ti puta, svaki puta sve više uživam i sve sam više uvjeren da je to klasično filmsko remek djelo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ave delmati 03.12.2007 Ocjena recenzije : 0.0

vrhunski

vrhunski film,jako tjeskobne atmosfere u koju nas uvodi maestralni Hill sve dublje i dublje. napeta priča malo podsjeća na film Oslobođenje dok je redateljev pečat vidljiv po tome što film ima neke elemente još jednog odličnog Hillova uradka-Ratnici podzemlja.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Leone 17.07.2007 Ocjena recenzije : 2.33

Jedna vrhunska alegorija

Evo, prešao sam 50-tu. Ne godinu, recenziju. Ovakav trenutak treba se dostojno obilježiti, a 51 mi je također jedan od najmilijih brojeva. Zato ću opet recenzirati jedan film Waltera Hilla.
Priča o skupini pripadnika nacionalne garde Louisiane koji se izgube u močvari i postanu meta lokalnog stanovništva, a među sobom imaju samo jedan spremnik žive municije te promjene i strahovi s kojima se oni suočavaju je jedna od najboljih alegorija i antiratnih poruka filma. Odmah uz bok M.A.S.H.-u.
Scenarij čovjeka naprosto ne ostavlja ravnodušnim. Tako jednostavna, a opet tako kompleksna radnja. Ni dan-danas mi nije jasno kako se nitko nije sjetio takve ideje prije. Jedini prigovor je sam kraj koji je malo previše izbačen iz konteksta i možda bi bilo bolje da svi poginu, al ajd.
Režijski film je poput Hillovih najboljih filmova, precizan, odlične atmosfere i dobrog unutarnjeg prikaza likova. Glumačka ostvarenja su također na dobroj razini. Baš je lijepo prikazano kakve sve tudume Ameri uzimaju u svoju nacionalnu gardu (zbunjeni narednik, strojničar-seljačina, buntovni novajlija, crnac kojega svi jebavaju...)
No da se još malo vratim na priču. Posebno su dobre scene kada se pokušavaju obraniti od napada starosjedilaca (Cajuna – ćita se kejdžuna) i kada se vojnicima čini kao da ih promatraju. Ponavljam još jednom, odlična alegorija na rat u Vijetnamu, jer sve je kao i tamo. Samo što su Ameri kod kuće. Bwahaha.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sizif 05.10.2006 Ocjena recenzije : 3.0

Walter Hill('Ratnici podzemlja') transponirao je Vijetnam u nimalo pristupačnije močvare Louisiane,a Vijetkongovce su zamijenili nimalo gostoljubiviji domorodci-Cajuni(potomci kanadskih francuza).Ukratko,godina je 1973.,vrijeme demilitarizacije Vijetnama,a Nacionalna garda Louisiane ima vojne vježbe na domaćem tlu.Pratimo odred,uglavnom sastavljen od zadrtih,rasistički nastrojenih južnjaka koji se zamjere gorenavedenim Cajunima.Slijedi borba do istrebljenja.W.Hill na nepretenciozan i uvjerljiv način,koristeći obrazac 'Warriorsa'(stići od točke A do točke B živ)daje kritiku vijetnamskog rata.Prvenstveno to čini odredom vojnika koji ocrtava američko društvo(pogotovo jug) kao rasističko,nasilno i bez imalo poštovanja prema drugim kulturama.
Hill uspijeva zadržati napetost do samog kraja,prvenstveno prikazujući Cajune tek kao sjene među drvećem(osim jezovitog jednorukog zarobljenika)koji gerilskim metodama ratovanja vrše strahovit psihološki pritisak na premorene i već pomalo neuračunljive gardiste.
Iako su filmovi poput 'Apokalipse','Voda',ili 'Full metal jacketa' za klasu iznad,'Južnjačka utjeha' se svakako mora pogledati baš zbog svoje jednostavnosti,gledljivosti i lakog iščitavanja skrivenih poruka.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Fatty 30.03.2006 Ocjena recenzije : 3.0

Odličan film

Ovo je stvarno odličan film sa izvrsnom močvarnom atmosferom. Film je kombinacija Deliverance-a i The Warriors-a. Isto kao u Warriorsima imamo 9 tipova i također kao u Warriorsima prvo pogine vođa tima, a onda se ostali prepiru tko đe voditi ekipu. Gluma je vrlo dobra, a čudi me da nitko od kolega nije spomenuo odličnu glazbu Ry Coodera. Obavezno pogledajte ovaj film! Remek djelo!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Guderian 05.12.2005 Ocjena recenzije : 3.0

Southern comfort

Konačno se i ovo remek djelo pojavilo na DVD-u. Vjerujem da ću si ga vrlo brzo nabaviti jer takvo što se mora imati. Ratni film bez objavljenog rata.
Skupina vikend ratnika zaglavi u močvarama gdje lokalci još uvijek govore francuskim jezikom. Lokalci popizde kada jedan od teritorijalaca ili nacionalne garde zapali kolibu jednog Cajuna. I show otpočne. Lokalci ih napadaju a ovi se brane čorcima jer su na manevrima i neju pravih metaka. Imaju samo jedan spremnik prave municije koju jedna od članova jedinice uvijek nosi sa sobom.
Odličan film lova i odbrane koji govori da ameri nisu sigurni ni u vlastitoj zemlji, a takvih paravojnih organizacija ima još.
U svakom slučaju film koji se pamti i mora imati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

enigma47 01.12.2005 Ocjena recenzije : 3.0

Izuzetno kvalitetan ratni triler!

Iako je snimljen 1999,g. nadasve je čvrst, nemilosrdan i nepredvidljiv film. Film počinje uobičajenom ratnom vježbom, no stvari se zakopliciraju do kraja. Nemilosrdan i krvav. Doista bez daha se ga može pogledati. Preporuka za sve, svakako potražite u svojoj videoteci taj film. Neće vam biti žao.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

irenea 01.12.2005 Ocjena recenzije : 2.0

doobar

dobri glumci, akcija, napetost, brr..jedan od filmova koji ti ostanu u pamćenju

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: