Prljavi Harry - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prljavi Harry

Prljavi Harry

Dirty Harry (1971.)
102' akcija, krimi, triler

Režija:           Don Siegel

Uloge: Clint Eastwood, Harry Guardino, Reni Santoni, John Vernon, John Larch

Scenario:        Harry Julian Fink, Rita M. Fink

Producent/i:   Don Siegel

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Prljavi Harry

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.71
21
0.00

mr blue 12.10.2009 Ocjena recenzije : 1.0

AKCIJSKI KLASIK

Film od kojeg je Clint Eastwood stvorio vječni klasik

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Holly-Man 01.06.2008 Ocjena recenzije : 4.0

Legenda

Clint Eastwood živuća filmska ikona, meni jedan od najdražih glumaca. Ne mogu reći da mi je i jedan njegov film (bez obzira u kojima je glumio ili bio redatelj) bio loš, naprotiv svi su mu bili vrlo dobri ili odlični. Za film "Prljavi Harry", ne treba trošiti puno riječi, odavno je ušao u sve filmske anale, pogotovo za godinu u kojoj je snimljen. Legendarno dijelo koje se obavezno mora imati u svojoj kućnoj videoteci!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Unreal 26.10.2007 Ocjena recenzije : 5.0

Dirty Harry

Prvi film iz legendarnog Dirty Harry serijala. Ne znam kaj da kažem,nego da je film odličan. Režija je odlična. Korištenje kamere je odlično. Film je imao odlične kuteve i rotiranja kamere. Priča i scenarij su isto odlični, bez imalo zamjerki scenariju. Priča je napeta do kraja filma,nije predvidljiva i ima dosta akcije. Akcija je s obzirom u koje u vrjeme je snimljen film je odlična i bolja od večine akcija u današnjim filmovima. Gluma je prva liga. Clint Eastwood je mi bio odličan u svakom filmu tako i u ovom. Njegov lik Insp. Harry Callahan ili kako ga zovu Dirty Harry je poprilično cool lik sa par dobrih spika kao "Do you feel lucky punk? DO YOU?" i sa fora neurednom frizurom.Mislim da je sam lik je bio inspiriracija za druge akcijske junake. Još bi od glumaca posebno pohvalio Andrew Robinson u ulozi negativca pod nadimkom Scorpiona, full je bolesno ga odglumio kako i treba.
Glazba je odlična,dobro paše uz film ,čak mi ju je i bilo melem za slušat.
Nemam puno za reči o filmu osim da ga nabavite pod obavezu ako niste. Film je dobar u svakoj kvaliteti.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 02.10.2007 Ocjena recenzije : 2.0

"You've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?"...

Legendarna rečenica iz još legendarnijeg filma 70-ih godina redatelja Dona Siegela,koji je i onako tada već poznatog Clinta Eastwooda koji se ranije proslavio ulogama šutljivih jahača u filmovima Sergia Leonea još više ustoličio na postolju omiljenih i legendarnih akcijskih junaka,sve do dana današnjega. Kada se taj film pojavio pred publikom sa već davne 1971. godine,postigao je ogroman uspjeh kod publike. Obožavali su ga zbog otvorenog prikaza nasilja i golotinje,ali i drugačijeg pristupa policijskoj priči. Gl. junak ovdje nije bio policajac koji je radio sve "by the book",već je to bio antijunak,agresivan,nemoralan,beskompromisan, žilav,nepopustljiv i nemilosrdan policajac koji je težio zadovoljiti pravdu,ali pritom nije slijedio zakone već se držao one stare - "cilj opravdava sredstvo",a jedini prijatelj mu je bio Magnum 44 kojim je čistio ulice od ološa bez imalo beda. Zbog toga se pak s druge strane film baš i nije svidio kritici,koji u njemu nisu vidjeli opravdanje nasilnog osvetništva,te su ga mnogi tada žestoko popljuvali,pa čak nazivali i fašističkim filmom. No Harry je s godinama ušao u legendu,i danas svi o njemu imaju potpuno drugačije mišljenje,te ga svrstavaju u sam vrh najboljih filmova 70-ih godina,i općenito filmske povijesti kao takve. Uloga Prljavog Harryja je prvotno bila ponuđena Franku Sinatri,no budući da je on bio ozlijedio ruku u to vrijeme,producenti su se dali u potragu za novim glumačkim imenom. U opticaju su bili John Wayne,Steve McQueen i Paul Newman,no na kraju je ona ipak pripala Clintu Eastwoodu koji je odglumio Harrya bolje nego što bi to uspio bilo tko od prije nabrojanih i ostvario svoju najpoznatiju ulogu. Kao što je dobro poznato,Harry je kasnije dobio i četiri nastavka koji su varirali kvalitetom no ni jedan ga nije uspio nadmašiti. "Magnum Force","The Enforcer","Sudden Impact" i "The Dead Pool". Jednog od njih,"Sudden Impact",je režirao upravo sam Eastwood.
Sve u svemu klasik koji se mora pogledati i imati u kućnoj videoteci!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: