Bolje ne može - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bolje ne može

Bolje ne može

As Good As It Gets (1997.)

Columbia TriStar Home Entertainment / Blitz film i video

139' komedija, drama, romansa

Režija:           James L. Brooks

Uloge: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear, Cuba Gooding Jr., Skeet Ulrich

Scenario:        Mark Andrus, James L. Brooks

Producent/i:   Kristi Zea, Bridget Johnson, Owen Wilson

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Bolje ne može

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.45
51
0.00

Ova je romantična komedija dobrom starom Jacku zasluženo priskrbila Oscara u godini kada je Titanic pokupio gotovo sve kipiće. Bolje nije moglo...

Nakon gotovo desetgodišnje kreativne pauze (izuzmemo li komediju 'I'll Do Anything' iz 1994.) James L. Brooks se vraća u velikom stilu. Podsjetimo, riječ je o čovjeku koji se 1983. proslavio romantičnom komedijom 'Vrijeme nježnosti', filmom koji se proslavio s nekoliko Oscara.

Gotovo 14 godina kasnije Brooks ponovno surađuje sa Jackom Nicholsonom koji ovoga puta glumi Melvina Udalla, proslavljenog pisca novela, ekscentirčnog, neurotičnog, mrzovoljnog čovjeka koji se strogo drži svakodnevnih rituala i pomalo bizarnih navika (izbjegavanje linija na ulici). Život će mu se okrenuti naglavačke nakon što njegovog gay susjeda umjetnika prebije skupina maloljetnih huligana te ovaj završi u bolnici.

Njegov dragi (Cuba Gooding Jr.) povjerava mu na čuvanje susjedovog sada napuštenog psića. Iako mu isprva predstavlja golem problem Melvin se sve više veže za simpatičnog četveronošca što ga tjera na iskazivanje ljubavi i prema vlastitoj vrsti. To se posebice odnosi na konobaricu Carol (Helen Hunt), samohranu majku zaposlenu u omiljenom mu kafiću za koji je emotivno vezan.

Nicholsonu je ovaj film priskrbio rekordnog trećeg Oscara kojeg je zaslužio maestralnom transformacijom Melvina iz mrzovoljnog, čangrizavog starog piskarala u potpuno suprotnu osobu. Dobitna kombinacija Brooks - Nicholson ovdje ponovo izvrsno funkcionira baš kao što je to bio slučaj u 'Vremenu nježnosti'. Nikako ne smijemo zanemariti velike zasluge Helen Hunt koja istovremeno iskazuje ranjivost, ali i odlučnost u prevladavanju nevolja, za što je također nagrađena Oscarom, kao ni Gega Kinnera u jednoj od boljih uloga u karijeri.

i.k.