Istjerivači duhova - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Istjerivači duhova

Istjerivači duhova

Ghostbusters (1984.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

107' akcija, komedija, ZF

Režija:           Ivan Reitman

Uloge: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Rick Moranis, Ernie Hudson, Annie Potts

Scenario:        Dan Aykroyd, Harold Ramis

Producent/i:   Ivan Reitman

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Istjerivači duhova

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.10
29
0.00

If there's something strange in your neighborhood who ya gonna call?!

Kada bi radili listu najupečatljivijih komedija osamdesetih, desetljeća koje nam je donjelo zaista pregršt razloga za smijeh (bez obzira na razlog) 'Istjerivači duhova' bi se nedvojbeno našli na vrhu liste. Sada već kultna komedija čiji scenarij potpisuju Dan Aykroyd i Rick Moranis jedan je od najznačajnijih filmova u karijeri u posljednje vrijeme ponovno reinkarniranog Billy Murraya.

Sama njegova pojava, nepresušna ironija i famozni one-lineri jedno su od glavnih obilježja filma kojem je teško pronaći lošu stranu. Ukoliko već niste pogledali Istjerivače duhova premisa će vam zvučati pomalo glupo i naivno no način na koji je Ivan Reitman upotrijebio scenarij i prenio ga na filmsku traku zaista je za svaku pohvalu.

Sa Peterom Venkmanom (Bill Murray), Rayom Stanzom (Dan Aykroyd) i Egonom Spenglerom (Harold Ramis) upoznajemo se za vrijeme njihovog kak ti postdiplomskog studija parapsihologije odnosno proučavanja nadnaravnih fenomena ili ti mlaćenja prazne slame. Trojka izbačena sa sveučilišnog zemljišta no to ih ne sprječava u pokretanju vlastitog biznisa - istjerivanja duhova.

Njihove će usluge uskoro postati jako tražene što im donosi instant celebrety status. Ženskar Venkman ne propušta to iskoristiti nastojeći zbariti prelijepu Danu Barret (Sigourney Weaver) dok će se njezin susjed, gikasti poreznik Louis Tully (Rick Moranis) pokazati jednim od ključnih faktora u opsežnoj misiji oslobađanja New Yorka od mračnih sila. U tome će pomoći i Ernie Hudson u ulozi Winstona Zidmorea, posljednjeg člana velile četvorke.

Značaj 'Istjerivača duhova' vidljiv je kroz brojne filmove snimljene poslje. Film je poslužio kao inspiracija blockbosteru 'Man in Black', te kao predložak popularne animirane serije. Sigourney Weaver se iz dobrice iz susjedstva pretvara u vragolastu zavodnicu u koju je (doslovce) ušao sam vrag, Rick Morranis se izvrsno snalazi u ulozi zbunjenog geeka, a iz Billa Murraya curi ironija potpomognuta toliko karakterističnim one-linerima. Riječ je o jednoj od ključnih komedija osamdesetih, filmu koji je moguće gledati nebrojeno mnogo puta i to bez posljedica po zdravlje.

i.k.