Batman - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Batman

Batman

Batman (1989.)

Warner Bros. / ISSA film i video

126' akcija, krimi, fantastika

Režija:           Tim Burton

Uloge: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Jack Palance, Pat Hingle

Scenario:        Sam Hamm, Warren Skaaren

Producent/i:   Michael Uslan, Jon Peters, Peter Guber

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Batman

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.43
56
0.00

Tim Burton na vrhuncu kreativnosti, uglađeni i odmjereni Michael Keaton i Jack 'šećer na kraju' Nicholson, za prste polizati!

Kada su krajem osamdesetih Warnerovci odlučili krenuti u realizaciju sa nestrpljenjem očekivanog projekta, ekranizaciju stripa i hit TV serije iz šezdesetih o jednom od najkarizmatičnijih superheroja, zasigurno su itekako dobro znali kakav film žele.

Unikatan, specifičan pristup redatelja u usponu bilo je ključan element cijele priče. Naime, darker Tim Burton upravo se proslavio crnom komedijom 'Bubimir' u kojoj je izvrsno surađivao sa Michaelom Keatonom. Tom je dvojcu dodan dobri stari Jack Nicholson uz dežurnu ljepoticu Kim Basinger i... pala je prva klapa.

Za one koji ne znaju ovo je priča o crnom vitezu, borcu za pravdu koji se pod okriljem maske i plašta bori protiv zločina u Gotham Cityju, mračnom gradu, pravom raju za kriminalce i sve vrste sumnjivih tipova. U slobodno vrijeme Batman je Bruce Wayne, ugledni milijunaš i respektabilni član visokog društva. Bruce baca oko na novinarku Vicki Vale (Kim Basinger) koja, gle čuda, radi na priči o čovjeku šišmišu. Upoznajemo se sa motivima iza njegove borbe, točnije sa smrću roditelja tada dječaka Brucea, kao i sa pozadinom njegovog glavnog rivala.

Riječ je o Jacku Napieru (Jack Nicholson) koji nakon kupanja u kemikalijama postaje uvijek nasmješeni Jocker. Iako mu je pripala sporedna uloga dobri stari Jack je zasjenio i samog Keatona u jednoj od svojih najupečatljivijih uloga, najsličnijoj onoj u 'Isijavanju'. Keatonov Wayne je dobrica, sramežljivi humanitarac i pomalo bezkarakteran lik koji tek u Batmanovim čizmama pokazuje odlučnost. Spomenut ćemo još Batmanovog drugog oca, sobara Alfreda kojeg i više nego uvjerljivo glumi Michael Gough.

Ključan element prvog Batmana je, uz svakako dobar scenarij i izvrsne glumačke izvedbe, turobna, gotička atmosfera koju dodatno pospješuje izvrsna, tematski primjerena glazbena podloga. Film dolazi na dva DVD diska kao dio 'Batman Antologija' kolekcije u kojoj se još nalazi 'Batman Returns', 'Batman zauvijek' i 'Batman i Robin'.

i.k.