Gospodar rata - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gospodar rata

Gospodar rata

Lord of War (2005.)

Lions Gate Releasing / Blitz film i video

122' akcija, krimi, drama

Režija:           Andrew Niccol

Uloge: Nicolas Cage, Jared Leto, Bridget Moynahan, Ian Holm, Eamonn Walker

Scenario:        Andrew Niccol

Producent/i:   Philippe Rousselet, Andrew Niccol, Nicolas Cage, Norm Golightly

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Gospodar rata

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.03
39
0.00

Ruski imigranti u epizodi 'američki san', odrastanje dječaka na ulicama Brooklyna, težnja ka novcu i osvajanju lokalne ljepotice, odlazak u svijet prodavača oružja...

Nabrojeni su samo neki motivi koji se provlače novim uratkom Novozelanđanina Andrewa Niccola, pisca i režisera poznatog po filmovima 'Gattaca' i 'The Truman Show'.

Malo poznata činjenica u vrijeme svršetka hladnog rata bilo je postojanje velike količina oružja koja je ilegalno puštana u opticaj od strane bivših zemalja Sovjetskog Saveza. Oružjem su se uglavnom snabdijevale zemlje u razvoju (posebice Afrika) posredstvom trgovaca koji su na tim dealovima zarađivali veeeelike sume novaca. Samo je u Ukrajini od 1982. do 1992. godine ukradeno oružja u vrijednosti većoj od 32 milijuna dolara. Nitko zbog toga nije krivično gonjen.

Temeljena na istinitim činjenicama, 'Lord Of War' je priča upravo o jednom takvom trgovcu oružjem - Yuriju Orlovu (Nicolas Cage) i njegovom bratu/partneru Vitalji Orlovu (Jared Leto) koji napreduju u svijetu trgovine oružjem, uvijek korak ispred zakona, nemilosrdne konkurencije i opasnih klijenata.

Juri Orlov je sin ruskih imigranata koji dolaze u Ameriku. Odrastajući na ulicama Male Odesse počinje shvaćati da novac dovodi do statusa i glamura, a samim time i do žena. Baca oko na lokalnu ljepoticu Avu Fontaine (Bridget Monynahan), ali ubrzo shvaća da bez novca i statusa osvajanje neće uspjeti. Šansu za lakom zaradom i koktelom glamura nalazi u prodaji oružja, posebice popularnih Uzija.

Veliku prekretnicu u njegovom životu kao trgovca oružjem donosi kraj hladnog rata i dostupnost velike količine oružja koje samo čeka da bude 'dignuto' (nu slučajnosti - upravo Jurijev ujak radi u skladištu oružja u Rusiji) i prodano širom svijeta. Sve to povećava njegov ugled u krugu mafije, donosi unosne poslove s poznatim diktatorima, ali i pažnju Interpol agenta Jacka Valentina (Ethan Hawke).

Za to vrijeme mlađi brat sve više počinje upadati u probleme s drogom (ah! taj Leto!) i česti je gost centra za ovisnike, a supruga Ava počinje otkrivati tamnu stranu njegovog posla i dvostruki život koji vodi. Čvrste šake koje su ga stisnule oko vrata ujedno su ga natjerale da popriča malčice sa svojom savješću..