Dva igrača s klupe - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dva igrača s klupe

Dva igrača s klupe

Dva igrača s klupe (2005.)

Interfilm, HRT, Maj Film / Blitz film i video

112’ drama

Režija:           Dejan Šorak

Uloge: Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Dora Lipovčan, Nada Gačešić-Livaković, Ksenija Paić, Ana-Marija Bokor, Vedran Mlikota, Renne Gjoni

Scenario:        Dejan Šorak

Producent/i:   Ivan Maloča

Zemlja:          Hrvatska

Dva igrača s klupe

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.72
18
0.00

Postratna filmska igra mačke i miša s dovoljnom količinom samokritike znak je ozdravljenja i promišljanja u hr kinematografiji.

U napuštenoj se kući, negdje u Hrvatskoj, po prvi put susreću dvojica glavnih igrača ove političke igrice u kojoj se do samoga kraja ne zna tko tu koga, ali se bogme zna – zašto. S vaše lijeve strane Ante Hrvat (Goran Navojec), desno je Duško Srbin (Borko Perić)!

Rat taman što je završio, upregnuo se u rad međunarodni sud u Haagu, te podigao optužnicu protiv pukovnika Skoke koji u narodu ima image, o, zvuči li vam poznato?!, heroja i zločinca. Krunski svjedoci u njegovom slučaju Mato su i Joso, no o njima ni traga, ni glasa.

Ovdje na scenu stupa 'obavještajni sponzor' Antiša (Tarik Filipović), kožna jakna, beskrupuloznost i snalažljivost, njegovi su zaštitni znakovi. Antiša hladne glave i srca koje kuca za Domov'nu pronalazi dva tupana najsličnija Mati i Josi i 'povuci-potegni' priča u kojoj oni glumataju pred haškim istražiteljima e, ne bi li srušili optužnicu, može započeti.

Kako u hr filmu ima i ženskih uloga, u ovome formu zadovoljavaju filmska mati Hrvata - Nada Gačešić-Livaković te 'laka mala Ukrajinka' u interpretaciji Dore Lipovčan, koja je za svoje zasluge nagrađena Zlatnom Arenom za najbolju sporednu žensku ulogu na Pula Film Festivalu 2005.

Na istoj je fešti film prikupio još vrijednih nagrada – Najbolji scenarij (Dejan Šorak), Najbolja kamera (Vjekoslav Vrdoljak) i Najbolja scenografija (Marijo Ivezić).