Tigar i snijeg - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tigar i snijeg

Tigar i snijeg

La Tigre a la Neve (2005.)

01 Distribution, Focus Features / Discovery film i video

114' komedija

Režija:           Roberto Benigni

Uloge: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Jean Reno, Emila Fox, Tom Waits

Scenario:        Robeto Benigni

Producent/i:   Elda Ferri, Nicoletta Braschi

Zemlja:          Italija

Linkovi: trailer
imdb

Tigar i snijeg

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.31
13
0.00

Nakon prvih projekcija tajna novog Benignijevog filma postala je jasna: kao da se legendarni 'Život je lijep' ogledao u nekom iračkom ogledalu.

Nakon ogromnog uspjeha naslova 'Život je lijep' (zaradio je 224 milijuna dolara) i uvjerljivog neuspjeha 'Pinokija', 'Tigar i snijeg' definitivno jurišaju na srca svjetske publike. Film otvara jasan protest protiv američke invazije na Irak – i onim najneupućenijima je jasno da ih čeka iskreno antiratni uradak. Prije same radnje nužno je, u tom svjetlu naznačiti: Benigni u filmu jasno razlikuje i oslikava talijanske humanitarce, agresivne Amere na Checkpointovima, ispaćeno bagdadsko stanovništvo te prestrašene regrute kojima Irak nije najdraže mjesto na svijetu.

U centru događanja je čista ljubavna priča: s jedne je strane luckast i strastven pjesnik Attilio De Giovanni (Benigni) koji se baca na pod kako bi svojim učenicima dočarao pojedine stihove, dok je s druge strane Victoria (Braschi), znanstvenica kojoj je književnost prvi interes. Njih se dvoje prvi put susretnu u pjesnikovim snovima – konstantno mu se ponavlja san da se u donjem rublju ženi s predivnom ženom, dok mu policajac govori da makne auto a okupljena gomila puca od smijeha.

Victoriju upoznaje na konto svog prijatelja Fuada (Reno) koji se na putu za rodni Bagdad nakratko zaustavlja u Rimu. Victoria o fuadu piše knjigu, te u početku zdušno odbija sve ljubavne juriše mladog pjesnika. Attilio ne odustaje, te na Fuadove vijesti da je Victoria ozlijeđena u bombardiranju momentalno putuje u Irak, pridružuje se tamošnjem talijanskom Crvenom križu, otima devu, te svojoj voljenoj pokušava nabaviti potrebne lijekove i kisik…

Produkcija je dosegla vrtoglavih 35 milijuna dolara i time zabilježila pobjedu nezavisnjaka nad visoko kontroliranim sustavima financiranja u Italiji. Iako je Benigni ostao dosljedan svim karakteristikama likova koje je tako uspješno provlačio kroz sve svoje filmove, Variety smatra da je u 'Tigru' ipak donio jednu ozbiljniju notu, ali i mnoštvo autobiografskih elemenata koji se posebno tiču njegove ljubavi prema literaturi.

Da bi se dočarala iračka atmosfera, dizajneri su bili prisiljeni na kreativnost kod postavljanja setova (najbolje je upalio minimalizam), iako su eksterijeri snimani u Tunisu. I u ovom se Benignijevom ostvarenju mogu naći pojedini citati Chaplina, a potvrđuje se i veliko Benignijevo i Waitsovo prijateljstvo: Waits je otpjevao 'You Can Never Hold Back', te odradio jedan cameo u pjesnikovom snu. Čisto onako, za podršku.

Iako je za prognoze još rano, Screen Daily za razliku od Varietya sumnja da će film osvojiti svjetsku publiku: smatraju da filmu falu mrvu više duha, a da rat unatoč brojnim specijalnim efektima ne djeluje uvjerljivo.