Zdrpi i briši - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zdrpi i briši

Zdrpi i briši

Snatch (2000.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

104' komedija, krimi, triler

Režija:           Guy Ritchie

Uloge: Benicio Del Toro, Jason Statham, Dennis Farina, Vinnie Jones, Brad Pitt, Rade Šerbedžija

Scenario:        Guy Ritchie

Producent/i:   Trudie Styler, Matthew Vaughn, Guy Ritchie

Zemlja:          Velika Britanija, SAD

Linkovi: imdb

Zdrpi i briši

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.85
47
0.00

Drugi Richijev film koristi formulu prvog. Pred nama su 'Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške' na steroidima.

Kraj devedesetih i početak novog milenija poznati je redatelj glazbenih spotova zaista dobro iskoristio kako bi privukao pozornost na svoj lik i djelo. To mu je prvu uspjelo uspješnim debijem, crnom krimi komedijom 'Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške' no prava je faca postao tek udajom za materijalnu djevojku Madonnu.

Svojoj novopečenoj ženici na svu sreću nije dodjelio ulogu u ovom filmu (ipak ju možemo čuti na radiju u automobilu u pjesmi 'Lucky Star'), to će mu tek kasnije postati praksa. Budžet od 6 mil. dolara koji mu je bio na raspolaganju sitniš je za Hollywoodske standarde no dojma smo da je film barem deseterostruk skuplji.

Priča se vrti oko 84 karatnog dijamanta veličine šake koji je nestao iz amsterdamske draguljarnice. Dočepao ga se prekaljeni kriminalac, židov Frankie 'Four Fingers' (Benicio Del Toro) koji ga je maznuo za naručitelja Avija (Dennis Farina) iz New Yorka. Jedan je prst izgubio zbog svog najvećeg poroka, kocke. Iz istog je razloga na putu za New York zastao u Londonu kako bi uložio koju funtu na ilegalni boksački meč koji vodi ruski gangster poznat pod imenom Boris the Blade (Rade Šerbedžija).

Odgođena dostava plijena neće se svidjeti nervoznom Aviju koji ispija viski i nevoljko napušta domovinu ne bi li pronašao svog čovjeka u londonskom podzemlju. Boris u međuvremenu sređuje pljačku kladionice što dodatno razbjesni Avija koji unajmljuje Bullet Tooth Tonyja (Vinnie Jones) da napravi reda. Rezultat? Dijamant u utrobi psa.

Ritchiev stari prijatelj Jason Statham boksački je menadžer znan kao Turkish. Zajedno sa prijateljem i parnerom Tommyjem (Stephen Graham) ulazi u biznis sa kraljem podzemlja, opakim Rickyjem Topom (Alan Ford) za čiji bi račun trebali namjestiti boksački meč. Njihov borac, irski cigan Mickey O'Neil (Brad Pitt) nije vješt u namještanju te dobiva borbu koju je trebao izgubiti.

Ovo je jedan od upečatljivijih uloga Brada Pitta koji impresionira naglaskom, odnosno interpretacijom britanskog slanga (nećete ga razumjeti bez podnaslova). Ritchie koristi visoki ritam vješto se služeći kamerom što mu je ostalo još od razdoblja kada je režirao video spotove.