Što je Iva snimila 21. listopada 2003. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Što je Iva snimila 21. listopada 2003.

Što je Iva snimila 21. listopada 2003.

Što je Iva snimila 21. listopada 2003. (2005.)

Discovery film i video

90' komedija, drama

Režija:           Tomislav Radić

Uloge: Anja Šovagović, Ivo Gregurević, Boris Svrtan, Masha Mati Prodan, Barbara Prpić, Karl Menrad, Adam Končić

Scenario:        Tomislav Radić, Ognjen Sviličić

Producent/i:   Korus, HRT

Zemlja:          Hrvatska

Što je Iva snimila 21. listopada 2003.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.81
26
0.00

Dobivši kameru za rođendan, tinejdžerica Iva uspjela je zabilježiti i puno više od obiteljske proslave.

Film pobjednik Pula Film Festivala 2005., dobitnik Zlatnih arena u kategorijama najboljeg filma, najbolje ženske glavne uloge (Anja Šovagović Despot) i najboljeg glavnog glumca (Ivo Gregurević). Film koji se često podcrtavao kao povratnički uradak redatelja Tomislava Radića i, što je najbitnije, osvježenje u pretežito ustajaloj hrvatskoj kinematografiji (čast, naravno, izuzecima). Zbog svoje je sirovosti u pristupu temi i načinu snimanja (kamera iz ruke), uspoređivan i s dogma uradcima. 

Iva tog 21. listopada slavi svoj četrnaesti rođendan. Rođena i odrasla u građanskoj obitelji srednjega sloja, s majkom kućanicom i ocem sitnim poduzetnikom, koji su joj za rođendan poklonili – kameru. Nestrpljiva, odmah je stavila u funkciju i počela bilježiti… Dan kao naručen. Za brutalno iskreni portret svoje obitelji. Napetost u njihova četiri zida, kako prolazi dan i bliži se slavljenička večera, postaje sve opipljivija.

Otac je na druženje pozvao i svog mogućeg poslovnog partnera Nijemca koji bi se u ugodnom društvu trebao raskraviti i staviti potpis na ugovor koji bi mu osigurao unosan poslić. Da bi situacija tekla što lakše, majčin je brat pozvao u goste i prijateljicu, eskort damu koja jedina među njima govori njemački…

Gradacijom katastrofalnih događaja večer se bliži kraju….