Bijeg - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bijeg

Bijeg

The Getaway (1972.)

Warner Bros. / ISSA film i video

122' akcija, krimi, triler

Režija:           Sam Peckinpah

Uloge: Steve McQueen, Ali MacGraw, Ben Johnson, Bo Hopkins, Sally Struthers

Scenario:        Walter Hill, Jim Thompson

Producent/i:   David Foster, Mitchell Brower

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Bijeg

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
6
0.00

Akcijski triler majstora žanra Sama Peckinpaha stavlja McQueena u ulogu pljačkaša na uvjetnoj koji mora ponovno u pljačku.

Steve McQueen je zatvorenik Doc McCoy, čovjek koji nikada nije bio na 'pravoj' strani zakona što ga je koštalo slobode. Njegova žena Carol (Ali MacGraw) potrudila se da ga vrati s ove strane rešetaka u čemu je i uspjela no, naravno, ne bez određenih ustupaka.

Sklopila je sporazum sa korumpiranim teksaškim političarom koji je iskoristio svoj utjecaj i McQueenovu kazno pretvorio u uvjetnu. Zauzvrat očekuje pola plijena velike pljačke koju je Steve planirao. Kako to obično biva situacija se ne razvija po planu te McQueen i njegova draga sada bježe i od policije i od lopova rivala koji su im za petama. Kad te neće onda te zaista neće.

Režiju 'Bijega' potpisuje pokojni Sam Peckinpah, čovjek koji je šezdesetih godina snimio zaista spektakularne akcijske filmove što nije prošlo nezapaženo u Hoollywoodu. Ovaj je projekt njegov je najkomercijalniji film iako će ga štovatelji njegovog lika i djela pamtiti prije svega po kontroverznom akcijskom trileru 'Straw Dogs' sa Dustinom Hoffmanom.

Njegova trademark slow-motion tehnika prikazivanja borbi i jedinstven način pristupu snimanja akcijskih scena poslužili su kao uzor gotovo svim ozbiljnijim redateljima akcijskih filmova danas.

i.k.