Eksperiment Philadelphia - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Eksperiment Philadelphia

Eksperiment Philadelphia

The Philadelphia Experiment (1984.)

Anchor Bay Entertainment / Discovery film i video

102' avantura, drama, ZF

Režija:           Stewart Raffill

Uloge: Michael Parè, Nancy Allen, Eric Christmas, Bobby Di Cicco, Stephen Tobolowsky

Scenario:        Wallace C. Bennett, Don Jakoby

Producent/i:   John Carpenter

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Eksperiment Philadelphia

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.67
6
0.00

Američka vlada radi na tajnom projektu čija nuspojava je otvaranje vremenskog portala koji dva pripadnika njihovog tima šalje 41 godinu u budućnost.

Uz 'Povratak u budućnost' ovo je možda i najpoznatiji time-travel film osamdesetih no za razliku od prvospomenutog 'Eksperiment Philadelphia' je navodno baziran na istinitim događajima. Iako se tako reklamira jasno je da je riječ o marketinškom triku ('istiniti događaj' je pod navodnicima).

Godina je 1943. Američka vojska provodi supertajni eksperiment s ciljem sakrivanja svojih brodova neprijateljskim radarima. Skupina stručnjaka sprema se započeti sa završnom fazom eksperimenta u luci u Philadelphiji. Nešto naravno pođe po zlu te se na sveopće iznenađenje otvara vremenski portal u 1984. godinu. Članovi istraživačkog tima David (Michael Parè) i Jimmy (Bobby Di Cicco) tako završavaju u osamdesetima.

U desetljeću čudnih frizura, flipera i sintersajzera upoznaju Davidovu buduću ljubav Alilison (Nancy Allen iz 'Robocopa') koja naravno ne može povjerovati u njihovu nadasve neobičnu priču. Uskoro će se naći u bijegu od vojske, policije i u utrci s vremenom u potrazi za nestalim portalom kako bi se vratili u svoje vrijeme prije nego što naprave nered u budućnosti.

Iako se nekim filmovima iz pre-CGI osamdesetih ne može osporiti visoka razina specijalnih efekata ovo definitivno nije jedan od njih. Ne smijemo zaboraviti kultnog horor režisera Johna Carpentera koji potpisuje produkciju ovog naslova.

i.k.