Kava i cigarete - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kava i cigarete

Kava i cigarete

Coffee and Cigarettes (2005.)

MGM/United Artists

96' komedija, drama, glazbeni

Režija:           Jim Jarmusch

Uloge: Roberto Benigni, Bill Murray, Iggy Pop, Steve Buscemi, Cate Blanchett, Alfred Molina, Steve Coogan

Scenario:        Jim Jarmusch

Producent/i:   Jason Kliot, Joanna Vincente

Zemlja:          SAD

Linkovi:

trailer
službeni site

Kava i cigarete

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.23
39
0.00

Iako u startu treba naglasiti da je riječ o filmu za nešto probraniju (pa i zahtjevniju) publiku, antologija vinjeta progovorit će koju o najdražim nam ovisnostima.

Kada je 1986. snimio prvi od 11 shortova (nastao je iz zezancije s Robertom Benignijem i Steveom Wrightom) koji danas tvore 'Kavu i cigarete', Jim Jarmusch nije ni sanjao da će taj uradak u nekom trenu spojiti u omnibus. Ipak, slavni je nezavisnjak u rupama od ostalih snimanja nastavio snimati kratkiše, stavljajući svoje bivše suradnike (poznate glumce i glazbenike) u tradicionalnu pozu: uz kavu, cigaretu i čašicu lamentacije.

Pa nastaše gegovi koji lansiraju svakakve rasprave (od one o Grouchou i Chicou Marxu u prvom naslovu do tirada o Nikoli Tesli, posjetu zubaru, učinku nikotina te Parizu tijekom davdesetih)  i zaista bogatu kolekciju pop pjesama: između ostalih 'Cousins' u izvedbi Cate Blanchett, 'Somewhere in California' by Iggy Pop i Tom Waits te 'Jack Shows Meg His Tesla Coil' u izvedbi White Stripesa.

Sva sila likova u različitim epizodama osim očitih cigareta i kave dijeli i ponešto suptilnije karakteristike: iste lajne u dijalogu, slične zajedničke teme kao i fotografije umrlih glumaca u kadrovima koji se ponavljaju. Svi selebritiji glume same sebe, a unatoč rascjepkanosti i naglim završecima pojedinih kratkih metara, iz nerazumijevanja kavopija vidljivo je da je prevladavajuća tematika neugoda i distanca koja se često rađa tijekom kafenisanja.

Rotten Tomatoes navodi da gledatelj isprva može biti zbunjen brzom izmjenom raznolikih segmenata, što ne poboljšava činjenica da ovaj filmski konglomerat na momente djeluje kao neki novi cd – zbog novih ga detalja stalno treba uživati iznova. Variety navodi da su neki shortovi bolji od drugih (jedan od boljih je 'Somewhere in California' s Iggyem Popom i Tomom Waitsom u glavnim ulogama te onaj s Cate Blanchett), a u globalu će više privući Jarmuschove vjerne poklonike te ljubitelje čiste ironije. Film je snimljen u poetičnom crno-bijelom tonu, s zanimljivim (kafanskim) osvjetljenjem i cijelom plejadom različitih coffee-stolića.

Uz hvalospjev domaćem distributeru, na kraju moramo spomenuti da su prva tri naslova iz omnibusa već bila distribuirana kao kratki filmovi, a već spominjani 'Somewhere in California' s iggy Popom i Tomom Waitsom u glavnim ulogama je 1993. u Cannesu Jarmuschu donio Zlatnu palmu za kratki film.