Jurski park - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Jurski park

Jurski park

Jurassic Park (1993.)

Universal Home Video / Blitz film i video

127' akcija, avantura, ZF

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson, Richard Attenborough, Bob Peck

Scenario:        Michael Crichton, David Koepp

Producent/i:   Colin Wilson, Kathleen Kennedy, Gerald R. Molen

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Jurski park

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.38
45
0.00

Dinosauri nikada nisu izgledali življe ni opakije. T-rex rules!

Kada se 1993. godine ukazao na kino platnima diljem planeta Speielbergov je Jurski park postavio nove standarde u svijetu filma. Zaista spektakularni specijalni efekti i za današnje su standarde na vrhunskoj razini. CGI tehnologija tada je još bila u povojima no Spielberg je bio jedan od prvih koji ju je koristio u ovako bitnoj ulozi.

Jednu od glavnih uloga ovdje igra čovjek iza kamere, majstor specijalnih efekata Stan Winston i njegova ekipa stručnjaka. Oživljavanje dinosaura na filmskom platnu koštalo je oko 80 mil. dolara no sve to se višestruko vratilo. Ideju za film Spielberg je pronašao u bestselleru Michaela Crichtona izdanog 1990. godine.

Premisa oživljavanja dinosaura u današnje vrijeme počiva na pronalasku komarca koji datira iz vremena kada su ti veličanstveni grabežljivci vladali planetom. DNA različitih vrsta dinosaura izvađena je iz komarca što je omogućilo rekonstrukciju i ponovno oživljavanje više vrsta dinosaura. Čovjek iza cijelog projekta bio je bilijuner John Hammond (Sir Srichard Attenborugh) koji je kupio otok nadomak Costa Rice s namjerom da ga pretvori u zološki vrt sa dinosaurima. Prije velikog otvorenja pozvao odabranu skupinu ljudi kako bi im predstavio svoje životno djelo.

Čast je pripala paleontologu Alanu Grantu (Sam Neill) i njegovoj ljubavi i kolegici Ellie Sattler (Laura Dern), matematičaru Ianu Malcolmu (Jeff Goldblum), odvjetniku Donaldu Gennaru (Martin Ferrero) i Hammondovim unucima Timu (Joseph Mazzello) i Lex (Ariana Richards). Svi su i više nego očarani Hammondovim otkrićem no pomisao na zabavni park sa dinosaurima nekima se nije svidjela, posebice skeptičnom Malcolmu. Njegova će se upozorenja vrlo brzo pokazati opravdanima.

Sjećate li se uzbuđenja prije prvog odlaska u zabavni park? Spielberg uspjeva stvoriti sličnu reakciju kod gledatelja. Vrata koja neodoljivo podsjećaju na ona iz King Konga djele nas od njegovog svijeta u kojem nas očekuju prave poslastice. 'Jurski Park' je punokrvni blockbuster i pravi praznik za oči no nemojte tražiti ništa više od toga.

i.k.