Život i smrt Petera Sellersa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Život i smrt Petera Sellersa

Život i smrt Petera Sellersa

The Life and Death of Peter Sellers (2004.)

HBO / Blitz film i video

122' drama, biografski

Režija:           Stephen Hopkins

Uloge: Geoffrey Rush, Charlize Theron, Emily Watson, John Lithgow, Miriam Margolyes, Peter Vaughan, Sonia Aquino, Stanley Tucci, Stephen Fry, Henry Goodman, Alison Steadman

Scenario:        Roger Lewis, Christopher Markus, Stephen McFeely

Producent/i:   Christopher Markus, Roger Lewis

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi: službeni site
HBO site
trailer
imdb

Život i smrt Petera Sellersa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
18
0.00

Genijalnost Petera Sellersa našla je odlično utočište u glavnom glumcu ove biografske drame - više puta nagrađivanom Geoffreyu Rushu.

Nebrojeno je puta kreativna filmska ekipa sa HBO-a dokazala da je Hallmarkova mračna strana – u njihovim ostvarenjima sve vrvi od eksplicitnog nasilja, seksa i izražavanja i baš zbog toga su svi njihovi projekti omiljeni među nama. U takvu se anarhiju uspio progurati i jedan nenametljivi biografski naslov jednog osobitog čovjeka i izvrsnog glumca – Petera Sellersa.

Film rađen prema istoimenoj biografiji i knjizi Rogera Lewisa priča je o jednom davno umrlom komičnom glumcu koji je utjelovio lik besmrtnog inspektora Clouseaua, a zahvaljujući domaćim TV urednicima ni mlađa publika nije ostala zakinuta za upoznavanje s najnespretnijim detektivom na svijetu.

Naravno, u ovom slučaju priča je sasvim politički korektna i uz malo američkog uljepšavanja i britanskog realizma prezentirala je Petera Sellersa kao susretljivu osobu vedra duha s kompliciranim, ali, hvala Bogu, nevidljivim, mentalnim barijerama. Film prikazuje glumčev turbulentan uspon u karijeri, njegov privatni život te sveopći kaos koji okružuje čovjeka, koji je sam za sebe znao reći da je zapravo osoba totalno opsjednuta likovima koje tumači.

Peter (ovdje ga tumači izvrsni Geoffrey Rush nagrađen Zlatnim globusom za izvedbu) je započeo svoju karijeru gotovo kao i svi tamošnji komičari – na BBC-u kao radijski izvođač. Dugo se godina borio sa nekoliko osoba udomljenih u njegovom tijelu i previše zaštitnički raspoloženom i posesivnom majkom – taj nezdrav odnos ostavio je najvećeg traga na njegovoj osobnosti i stvarao probleme u odnosima sa ženama kojih u njegovom životu nije bilo malo – svojom razmaženošću i neodlučnošću.

Nakon par manjih uloga u 50-ima prihvaćao je poslove za koje je priznao da je radio samo zbog novca. Uslijedile su sušne godine do 'Being There', filma koji ga je vinuo u visine i donio mu nominaciju za Oscara. Poslije je sve teklo kao po traci – redali su se naslovi i filmski serijali koju su mu donijeli i toliko željenu popularnost i publicitet.

Isto kao filmovi, u privatnom životu su mu se zaredali i brakovi i djeca - ženio se četiri puta i imao je troje djece. Njegov nezasitni ego nije mu dao mira već se okušao i na glazbenom polju gdje je uspio progurati čak nekoliko svojih hitova (dva je pjevao u duetu sa Sophiom Loren koja mu je jedno vrijeme, navodno, bila i ljubavnica), bio je prvi muškarac na naslovnici Playboya i zanesenjak koji unatoč sveopćem negiranju i odbijanju struke, to nije shvaćao kao poraz.

Ovaj televizijski film redatelja Stephena Hopkinsa koji ima prođu, eto, kod nas u kinima, bio je nominiran za Emmyja u čak 16 kategorija (samo ih je šest uspio 'unovčiti'), a zanimljivu mušku ekipu (John Lithgow, Stanley Tucci…) savršeno upotpunjuje i ženski dio postave koju predvode lijepa Charlize Theron i uvijek suptilna Emily Watson.