Novi život - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Novi život

Novi život

Casa de los babys (2003.)

MGM / VTI

95' drama

Režija:           John Sayles

Uloge: Maggie Gyllenhall, Daryl Hannah, Marcia Gay Harden, Susan Lynch, Mary Steenburgen, Lili Taylor

Scenario:        John Sayles

Producent/i:   Caroline Kaplan, Jonathan Sehring, A. Springall

Zemlja:          SAD, Meksiko

Linkovi: imdb

Novi život

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
2
0.00

Darrabban 11.01.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Korektna ali nepovezana drama

"Casa de los babys" je prilično zanimljiva drama, inteligentne razrade i dosta aktualne, ali u filmovima slabo zastupljene teme usvajanja djece. Film je nastao prema scenariju Johna Saylesa, koji je ujedno i režirao film, a radnju je smjestio u latinsku ameriku, gdje majke iz SAD-a dolaze u nadi tražiti mogućnost za usvajanje djece jer su procedure nešto manje komplicirane nego u SAD-u. Film se dotaknuo mnogih tema, no problem je što je jednostavno previše likova i različitih priča ugurano u sat i pol trajanja da bi se bilo koja od njih jasno izkristalizirala.

Premda radnju nosi priča o šest majki, svaka sa svojom životnom pričom, u nadi da će biti izabrane za posvojenje, često fabula prelazi i na niz drugih likova: npr. promatramo život iz kuta nekolicine tamošnjih dječaka (i očit uvid što se događa ako neka djeca završe na ulici), ili mlade sobarice koja je dala dijete na usvajanje i pita se gdje joj kćer odrasta, zatim tinejdžerice koja zatrudni i uz prisilu majke tek razmišlja dati dijete na usvajanje; upoznajemo i nezaposlenog arhitekta koji se nada boljem životu u Philadelphiji, ili recimo hladnokrvnog odvjetnika s očitom averzijom prema "prodavanju djece" kako on to zove...

Zasićenost likovima, i temama na koje se redatelj nastoji osvrnuti čini ovaj film dosta nepovezanim i zahtjevnim za gledanje. Sama režija i stil je dosta neuredan, isprekidan sa dosta dokumentarističkih elemenata (mnoge scene mi se čine kao gotovo reportažni isječci), no srećom prilično dobri glumci i realističan okus latinske amerike ipak izvlače film od opterećenosti sadržajem.

Sve u svemu netipična, pomalo nepovezana i segmentirana, ali glumački i emocionalno uvjerljiva drama sa inteligentnom i oporom temom za nešto strpljivije filmofile.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: