Izgubljeno bratstvo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Izgubljeno bratstvo

Izgubljeno bratstvo

Taegukgi, Tae Guk Gi: The Brotherhood of War (2004.)

Columbia TriStar Home Video / UCD

140' akcija, drama, ratni

Režija:           Je-gyu Kang

Uloge: Dong-Kun Jang, Bin Won, Eun-ju Lee, Hyeong-jin Kong, Yeong-ran Lee

Scenario:        Je-gyu Kang

Producent/i:   Seong-hun Lee

Zemlja:          Južna Koreja

Linkovi: imdb

Izgubljeno bratstvo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.79
14
0.00

Korejski ratni ep uzor pronalazi u hollywoodskim blockbusterima, no uspjeva u onome u čemu oni nisu.

Hollywoodski ratni filmovi drže se određenih pravila te rijetko kada (iako bi trebali) odstupaju od njih. Svake godine svjedočimo barem jednom takvom 'spektaklu koji nas obori sa stolice' (poput 'Pearl Harboura' koji bi bio izvrstan kao 30minutna demonstracija). Ovaj južnokorejski ratni film redatelja i scenariste Kang Je-gyua odgovor je hollywoodskoj filmskoj, ratnoj mašineriji na najbolji način.

Grupica korejskih arheologa pronalazi kostur vojnika Jin-Taea te poziva njegovog sad već ostarjelog brata Lee Jin-Seoka. Nakon identifikacije tijela Jin-Taea slijedi mu povratak više od pola stoljeća u prošlost, u 1950. godinu pred sam početak korejskog rata. Stariji Jin-Tae (Jang Dong Gun) vježba za postolara nastojeći prehraniti obitelj i pomoći mlađem bratu Jin-Soeku (Won Bin) u školskim obavezama. Nedugo zatim započinje invazija Sjeverne Koreje i krvavi rat koji neće zaobići nikoga.

Početak je to općeg kaosa i više nego vjerodostojno prenesenog na filmsko platno. Osim neprijatelja koji ne bira sredstva, stanovnici Južne Koreje masovno su mobilizirani, a svaki neposluh je krvavo ugušen. Opća mobilizacija ne zaobilazi ni braću. Jin-Tae se iz običnog mladića pretvara u uzornog vojnika, postaje sve hladniji i otuđeniji za razliku od zbunjenog, nesigurnog Jin-Seoka koji nije sretan transformacijom brata u hladni stroj za ubijanje.

'Izgubljeno bratstvo' je daleko najskuplji, ali prema kritikama i ocjenama gledatalja najuspješniji korejski film svih vremena koji neke daleko skuplje hollywoodske blockbustere nadmašuje u svakom pogledu. Redatelj i scenarist Kang Je-gyu, koji se proslavio špijunskim trilerom 'Shiri', snimio je epski, ratni film koji gotovo jednako šokira brutalnim, sirovim, gotovo dokumentarističkim ratnim prizorima kao i dramskim scenama koji odišu teškom psihološkom i političkom situacijom.