Mrtva nevjesta - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mrtva nevjesta

Mrtva nevjesta

Corpse Bride (2005.)

Warner Bros. / ISSA film i video

76' avantura, animirani, crna komedija

Režija:           Tim Burton, Mike Johnson

Scenario:        Pamela Pettler, Caroline Thompson

Producent/i:   Tim Burton

Zemlja:          SAD, VB

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Mrtva nevjesta

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.53
60
0.00

Nekrofilija kako je vidi Tim Burton! I to još animirana! Stignete li se sjetiti još neke rečenice koja zvuči bolje od prethodne dvije zajedno?

Da je Tim Burton produktivan umjetnik i nije neka novost, al' je u zadnje vrijeme premašio samoga sebe radeći gotovo u isto vrijeme na dva dugometražna filma: jedan igrani, 'Charlie and the Chocolate Factory', a drugi animirani - 'The Corpse Bride' (jedan je od redatelja uz Mikea Johnsona) s kojim ćemo vas ovdje malo bolje upoznati.

Film je napravljen tehnikom stop animacije (lutke). U tehnološkom smislu predstavlja svojevrsni napredak i o tome ćemo malo kasnije, a sada ćemo se pozabaviti samom pričom, koja je inspirirala umjetnike da naprave film ovako intrigantna naslova.

'Mrtva nevjesta' zasnovana je na ruskoj narodnoj priči iz 19. stoljeća po kojoj je bio jednom jedan mladić, viktorijanski gospodin, dakako imena Victor (Johnny Depp). Zaljubio se u djevojku iz sela udaljenog dva dana hoda i oni su se odlučili vjenčati. Victor i prijatelj zapute se k mladoj i prve večeri zaustave prespavati pokraj rijeke. Kad su se smjestili, mladić opazi nedaleko od njih neki neobičan štap koji viri iz zemlje. Iz čiste zezancije počne plesati oko tog štapa i hotimice obavi cijeli židovski ritual vjenčanja (otplesao je tri puta oko štapa i izgovorio vjenčani zavjet) i čak stavio zlatni vjenčani prsten na štap.

Vrlo brzo smijeh i pošalice dvojice prijatelja zamijeni strah kada se zemlja zatrese i na mjestu gdje je bio štap otvori i iz nje izađe zombi obučen u vjenčanicu s koje su visjeli crvi i pauci. 'Mi smo sada muž i žena. Zahtijevam svoja prava kao tvoja žena.'

Mladić i prijatelj, uplašeni, brzinom munje odjure do sela gdje živi buduća mlada i zatraže pomoć od rabina. Nakon podužeg vijećanja oko tako neobičnog i kompliciranog slučaja, okupljeni rabini iz cijele okolice presude u korist mladića koji se sigurno slučajno ne zove Victor i njegove djevojke, pazi sad, Victorie. Dvoje se, dakle, uzmu u skromnoj ceremoniji te su živjeli sretno do kraja života. Filmska verzija Burtona i Johnsona malkice je drugačija, a to ćemo doznati kada pogledamo film. Nije gušt sve odmah znati, zar ne?

Iza ove narodne priče o Victoru i Victoriji stoje istiniti povijesni događaji. Naime u 19. stoljeću istočnom Europom širila se loša ideja antisemitizma, pa bi se često dešavalo da grupa antisemitista prati židovske vjenčane povorke i iz kočija otima mladu koju bi potom odveli tko zna gdje, ubili i zakopali još uvijek obučenu u vjenčanicu.

Posljednjih je godina trend da glumci posuđuju svoje glasove animiranim likovima, a njihova su imena postala pravi mamac za gledatelje. U ovom filmu se pojavljuju Johnny Depp kao Victor, Helena Bonham - Carter kao Mrtva nevjesta, a Emily Watson je Victorija. Tu su još Albert Finney i nezaobilazni Christofer Lee. Sva sreća da film hrvatski distributeri neće sinkronizirati (barem tako sada stvari stoje) pa ćemo moći i mi uživati u originalu.

Kao što sam već spomenula, film predstavlja mnogo tehnoloških inovacija. Radi se o digitalnoj tehnologiji pa se tako kod montiranja koristio novi Apple Final Cut Pro program koji je olakšao rad dok je kvaliteta slike na vrlo visokoj razini. Isto tako zahvaljujući novim fotografskim aparatima Canon (ovo nije prvi put da se umjesto filmske kamere koristi fotografski aparat - Aardman je to učinio pet godina prije s filmom 'Chicken Run') kvaliteta digitalnog zapisa je uvelike uznapredovala.

Iako je digitalna tehnologija oduvijek bila jeftinija od filmske, zaostajala je za njom što se tiče kvalitete slike. S filmom 'Mrtva nevjesta' to više nije slučaj. Treća važna stvar je da se radi o prvom filmu koji je odabrao digitalnu tehnologiju baš po kriteriju kvalitete slike. Za sve one koje zanima malo detaljnije ovaj aspekt kliknite ovdje.