Zemlja živih mrtvaca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zemlja živih mrtvaca

Zemlja živih mrtvaca

Land of the Dead (2005.)

Universal Pictures / Blitz film i video

93' akcija, horor, triler

Režija:           George A. Romero

Uloge: Simon Baker, Asia Argento, Dennis Hopper, John Leguizamo, Robert Joy, Pedro Miguel Arce

Scenario:        George A. Romero

Producent/i:   Mark Canton, George A. Romero

Zemlja:          SAD, Kanada, Francuska

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Zemlja živih mrtvaca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.56
27
0.00

I dvadeset godina kasnije, živi su isti, ali su zombiji evoluirali. Oni sada razmišljaju, komuniciraju i kreću u organiziranu akciju.

Redatelj Romero se u jeci nastavaka i ponovo 'iskopanog' horor žanra vratio na scenu s prvim od gomile najavljenih filmova za koje su sada velika studija odlučila iskeširati gomile para. Kako se tata-zombi snalazi sa šuškom u ruci kada ne mora baratati s gomilom usmrđenog pilećeg mesa koje je te 1968. glumilo ljudsko na snimanju 'Noći živih mrtvaca' – cijeli svijet ima priliku vidjeti u ovom filmu. 1968. dvadesetosmogodišnji je  Romero bio redatelj, snimatelj, montažer, glumio je manju ulogu reportera, 'Noć..' je ušla u anale američkog filmaštva i američki National Film Registry u koji se godišnje uvršta oko 25 filmova zbog svoje kulturne, povijesne ili estetske važnosti.

U najnovijem nastavku dosadašnje trilogije mrtvih, Romerova je vizija zemlje poprilično autistična i apokaliptična. Svijet kakav sada postoji zadržao se samo u sjećanjima nekih stanovnika napuštenog grada. Slika realnosti crna je i miriše na katastrofu. Na meniju je opet borba između njih – 'zombija' i nas 'živih' s time da prostranstvo zemaljsko pripada 'njima', a 'mi' smo se skrili u opasano gradsko središte, gotovo potpuno bez struje, u kojem se u samome centru ističe neboder Fiddler's Green, posljednji simbol vladajuće mafije kojeg kontrolira bezobzirni i sebični Kaufman (Hopper).

Pod visokom zgradurinom skupilo se šareno društvance. Ima tu narodnih vođa koji zovu na pobunu, nije slučajno da glavni među njima, pomalo klišeizirano, govori irskim naglaskom. U mraku 'donjega grada' vucara se i grupica 'nas' bitnih za radnju filma – Riley (Baker) koji se brine o gradskoj opskrbi i njegov podređeni - Cholo (Leguziamo). Obojica imaju svoje želje – Riley želi na sjever gdje je sloboda i nema nikoga, a Cholo bi radije malo luksuza u svoj mizerni, kmetovski život – želi stan u Fiddler's Greenu. Na raspolaganju im je i oklopni kamion, Dead Reckoning, vrlo bitan za dio filma u kojem se 'živi' sreću sa 'zombijima'.

Kako Cholu ne uspijeva za rukom 'izmusti' stan od Kaufmana, otima Dead Reckoning i 'spuca' mu milijunsku ucjenu. Zaplet kreće kada Kaufman pošalje Rileya na njega da mu otme moćno skrovište, no pozitivcu poput Rileya, kojem se pridružuje i prostitutka Slack (Argento) i vjerni prijatelj Charlie (Joy), bitna je i stavka u kojoj spašava gradske bijednike od sve organiziranije, pametnije, opasnije i sve brojnije zombi nacije koja gotvo nezaustavljivo prodire u grad. Mrkla je mračina, a oni su posvuda.

Zombiji su oduvijek Romeru služili za personificiranje sociološke i političke klime. Iz gornjeg vam je dijela teksta jasno da su se u odnosu na vrijeme prije dva desetljeća – otkotrljale nizbrdo. I to je u filmu jasno iskazano putem nekih ne pretjerano promučurnih simbola o kojma vam nećemo previše da ne pokvarimo užitak gledanja. Sama priča prosta je i u maniri najdeafault scenarija horor žanra, a ono što nije bilo nimalo upitno, čak i prije nego se film počeo snimati, su sami zombiji. Mesa, mesa, mesa, krvi, krvi, krvi, glad, čupanje, žderanje, šmljac, mljac, slurp, srk..... još, još, još... Romero se nije libio dati svojim miljenicima puno prostora, koji gram inteligencije više, a samim tim i malčice pomaknuti priču sa standardnih hodajućih mrtvaca.

Posada je filma sve u jedan glas graknula 'da' kada je došlo do pitanja biti ili ne biti u 'Zemlji mrtvaca'. Ništa čudno, Romero uživa priličan kultni status u filmaškom svijetu tj. njegovoj horor polutki. No, istaknuo je redatelj da je ovo gotovo prvi put u karijeri mu da je imao priliku sam izabrati glumačku postavu. Nitko se bunio nije, kao što već rekosmo.