Fantastična četvorka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Fantastična četvorka

Fantastična četvorka

Fantastic Four (2005.)

20th Century Fox / Continental film

105' akcija, fantastika, ZF

Režija:           Tim Story

Uloge: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Julian McMahon, Kerry Washington

Scenario:        Mark Frost i Michael France

Producent/i:   Stan Lee, Kevin Feige, Chris Columbus, Mark Radcliffe, Michael Barnathan

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
upoznajte se dodatno s junacima filma
još malo o superionoj četvorci i procesu nastajanja filma
imdb

Fantastična četvorka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.32
59
0.00

S Marvelovim predloškom, vidljivom četvorkom na prsima i poštenom injekcijom specijalnih efekata oživješe Leejeve crtkarije. Mutanti spašavaju svijet!

Nakon što se oko adaptacije kultnog stripa smijenila cijela vojska scenarista i redatelja, dajemo vam na znanje da je za ekranizaciju Leejevih ideja trebalo punih 44 godine! Da bi na naše ljetne ekrane stigli Gospon Fantastični, Nevidljiva žena, Ljudska baklja i Stvar imamo za zahvaliti redateljevanju Tima Storya i ljubaznosti ekipe specijalnih efekata iz čije je radionice stiglo čak 800 kadrova.

Sama priča ide ovako: Dr. Reed Richards (Ioan Gruffudd) već dugo godina sanja o putu u daleki svemir, točnije – u srce kozmičke oluje gdje namjerava saznati tajnu o ljudskom genetskom naslijeđu. Pri kraju priprema vlada odustaje od financiranja, tako da je Richards prisiljen prihvatiti pomoć od svog dugogodišnjeg rivala milijunaša i industrijalca Victora Von Dooma (Julian McMahon). Reedovu ekipu redom čine njegovi prijatelji: astronaut Ben Grimm (Michael Chiklis), njegova bivša djevojka Sue Storm (Jessica Alba) i njezin brat Johnny Storm (Chris Evans).

Iako četvorka krene na put, Reed, koji operacijom ravna sa Zemlje, otkriva da je krivo izračunao brzinu, pa je cijela ekipa ozračena česticama kozmičke oluje koja im nepovratno mijenja genetski kod. Po povratku ekipa ubrzo skuži da imaju nevjerojatne moći – Sue može nestati, Johnny se pretvara u vatrene baklje, a Ben se pretvara u supersnažno biće čija koža liči na kamen. Propalo putovanje ubrzo postaje njihova prednost, a njihova koalicija najveće oružje u borbi protiv Von Dooma…

Od brda ćemo juicy detalja izdvojiti da se Stan Lee po prvi put u životu pojavljuje u maloj ulozi – iako je do sad u svim svojim ekranizacijama imao mali cameo, ovdje se pojavljuje u ulozi simpatičnog poštara. Kako bi Michael Chicklis mogao izdržati ekstremne uvjete (što znači vrućinu i pregrijavanje), u gumeno odijelo Thinga ugrađene su rupice kroz koje je mogao upuhivati hladan zrak. Inače, sam je Chicklis inzistirao da se za tu ulogu napravi odijelo (redatelj je najprije planirao taj dio odraditi kompjuterski), a za svaki su mu ulazak u njega trebala puna tri sata!!!

Ipak, film je na Rottenu dobio mršavih 25% svježine, čemu se pridružuje i Hollywood Reporter koji navodi da filmu nedostaje kreativni touch Sama Raimia ili pak Bryana Singera. Bilo kako bilo, mutanti su zaradili 24 milijuna u prva tri tjedna prikazivanja.