Gospodari Dogtowna - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gospodari Dogtowna

Gospodari Dogtowna

Lords of Dogtown (2005.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

105' akcija, drama

Režija:           Catherine Hardwicke

Uloge: Emile Hirsch, Victor Rasuk, John Robinson, Heath Ledger, Michael Angarano, Nikki Reed, Rebecca De Mornay

Scenario:        Stacy Peralta

Producent/i:   John Linson

Zemlja:          SAD, Njemačka

Linkovi: trailer
službeni site
imdb

Gospodari Dogtowna

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
6
0.00

Mjesto radnje je Venice Beach, a osim na valovima se surfa i u praznom bazenu. Kratki sadržaj: skejteri, obitelji i cure u nevolji. Uz brdo o.k. mjuze, naravno.

Bez obzira na to da li ste odrastali u malom ili velikom mjestu, u određenom ste razdoblju života na najstepeničastijem području u gradu zasigurno viđali hrpu nadobudnih malaca koji su u najširim hlačama na svijetu samo pokušavali letjeti. Negdje oko 1975. godine klan buntovnih tinejdžera (kasnije poznat kao 'Z-Boys') bio je među pionirima pokreta koji smo opisali – odrastanje u Californiji odlučili su učiniti zabavnijim tako što su prazne bazene pretvorili u platforme za skejtanje. Zahvaljujući jednom od članova tada neobične bande, Stacyu Peralti, čovjeku koji je očito imao burnu adolescenciju, najprije je nastala dramatična knjiga, da bi Peralta 2002. snimio hvaljeni dokumentarac 'Dogtown and Z-Boys'.

Filmska nam verzija stvarne priče u jednoj od glavnih uloga predstavlja Skipa (Heath Ledger), koji, nakon što u surf shop Zephyr stigne nova pošiljka dasaka s posebnim materijalom koji dobro prijanja uz površinu, okuplja grupicu lokalaca ne bi li ostvario svoju zamisao. Brzinom svjetlosti Skip i još trojica njegovih prijatelja koji su najbolji skejteri, Stacy (John Robinson), Jay (Emile Hirsch) te Tony Alva (Victor Rasuk), postaju slavni, a dok su im seks i droga nadohvat ruke određenu pažnju moraju posvetiti i obiteljskim problemima. Najbitnije žene u priči su Jayova spaljena majka ovisnica (Rebecca De Mornay) i Tonijeva sestra Kathy (Nikki Reed s kojom je redateljica u prijateljsko-obiteljskim odnosima) na koju se pale i Jay i Stacy, a uz standardne tinejdžerske ih prate i nevolje poznatih.

Rotten navodi da se redateljica Catherine Hardwicke u realizaciji naslova često koristila mješavinom dokumentarističkog pristupa i lagane teen drame, a neke će razveseliti da se film ne može posramiti niti punk-rock soundtrackom niti pak adrenalinskim scenama skejtanja. Isto tako ćemo vam otkriti da je Hardwickeova osim motivima vezanima uz tinejdžere, poznata i kao dugogodišnja dizajnerica, što je prema Hollywood Reporteru vidljivo i u filmskoj estetici koja je negdje na tragu MTV-evskih standarda.