Kung fu frka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kung fu frka

Kung fu frka

Kung Fu Hustle (2005.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

95' akcija, komedija

Režija:           Stephen Chow Sing-chi

Uloge: Stephen Chow Sing-chi, Yuen Wah, Leung Siu-lung, Chan Kwok-kwan, Yuen Qi, Eva Huang Sheng-yi, Lam Tze-chung

Scenario:        Stephen Chow Sing-chi, Lola Huo

Producent/i:   Stephen Chow Sing-chi, Chui Po-chu, Jeff lau, Writers: Stephen Chow Sing-chi, Tsang Kan-cheong

Zemlja:          Kina, Hong Kong

Linkovi:

službeni site
trailer
ne propustite zgodan tekst o kung fu filmovima!!!
imdb

Kung fu frka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.47
19
0.00

Matrixa na vrh noža, dvije žlice koreografije, dvije ploške dobre kamere i poštena šaka dobrog humora, Stephena bi Chowa mogle baciti u svjetske orbite.

Prilično solidne kritike koje su stigle na račun okorjelog obožavatelja Brucea Leea teško je pošteno prenijeti. Riječ je o kombinaciji hongkonške komedije, istočnjačkog horora, stiliziranih borbi i dobrog starog slapsticka, a Hollywood Reporterovci su mu kapu skinuli i zbog solidne razine snimanja i montaže.

Sama se priča vrzma oko bande, koja osim što brije na mačeve, redovito terorizira stanovnike kvarta Pig's Sty Alley (iliti Svinjski svinjac). Kada se mala grupica lokalaca odluči oduprijeti (jer su, afkors, izvježbali sve kung fu tehnike), banditi uzvraćaju unajmljivanjem overklokiranih boraca koji su, hm, malčice smrtonosniji. Cijeli je zaplet smješten u Hong Kong tridesetih godina 20.st., a glavnu je ulogu Singa ponio sam redatelj Chow koji je inspiraciju našao u svojim djetinjim odlascima na istočnjačke akcijanere.

Zanimljivo je da se njegov lik ne pojavljuje na samom početku filma već dolazi kao šlag na tortu (i osim toga, baš poput Chowovog idola, kao kung fu majstor), nakon cijele plejade najraznovrsnijih likova – reskokričeće žene u viklerima, mentalnog bolesnika u ružičastom koji metke hvata prstima, muzičara ubojica i hrpe leteće (a la 'Tigar i zmaj') ekipe.

Nužno je spomenuti da je Chow ovaj film snimio ponesen zapadnjačkim uspjehom 'Shaolin Soccera', iako ovaj kung fu naslov resi nešto raskošnija produkcija, a sve kung fu akrobacije podržava nešto veća doza kompjuterskog ušminkavanja. Komp ovaj put nije u funkciji vizualnog nabrijavanja, već u službi isticanja komičnosti, što se postiže intervencijama koje su na tragu animacije.

Rotten navodi da je film prepun referenci na druge naslove i redatelje koje Chow poštuje – od spaghetti westerna pa sve do Tarantina, Sama Raimia, Akire Kurosawe i Wong Kar Waia. Koreografiju akcijskih scena potpisuje Yuen Wo-ping (isti je zaslužan i za Matrixove filmove), a ako biste željeli zadovoljiti onu opsesivno-kompulzivnu stranu svoje ličnosti, potražite njegov cameo (hint: pojavljuje se kao prosjak).