Charlie i tvornica čokolade - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Charlie i tvornica čokolade

Charlie i tvornica čokolade

Charlie and the Chocolate Factory (2005.)

Warner Bros. / ISSA film i video

106' avantura, fantastika, dječji

Režija:           Tim Burton

Uloge: Johnny Depp, Freddie Highmore, Helena Bohnam Carter, Deep Roy, Philiph Wiegratz, Julia Winter, AnnaSophia Robb, Jordan Fry

Scenario:        John August

Producent/i:   Brad Grey, Richard D. Zanuck, Patrick McCormick

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

 

Charlie i tvornica čokolade

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.40
121
0.00

Uvrnuto do bola, čudno al' simpatično, stilizirano taman da vam zasiti sve filmske i sanjive apetite i vašem svijetu karijesa doda još pokoju naslagu!

Kada su mediji objavili da će se darker Tim Burton prihvatiti adaptacije kultnog romana Roalda Dahla, bilo je teško procijeniti tko je tim potezom bio zadovoljniji – Burtonovi ili Dahlovi poklonici. Za savršeni spoj raskošnog i fantastičnog bilo je potrebno samo četrdeset godina. Ako je prema kritikama suditi, sva su desetljeća čekanja bila opravdana. Držite se jer krećemo!

Priča. U centru stvari je siromašan, ali sladak dobrica Charlie Bucket (Freddie Highmore), koji s roditeljima (otac mu je upravo otpušten iz tvornice zubne paste) te bakom i djedom dijeli skučen stančić. Kada ekscentrični vlasnik tvornice Wonka (Johnny Depp) čija je čokolada internacionalno poznata, objavi gradu i svijetu da traži dostojnog nasljednika svog bogatstva, Charlie sanja da će upravo on biti jedan od kandidata. Kandidatom postaju samo petorica sretnika – djeca koja u jednoj od čokoladica pronađu zlatnu kartu, te otkrićem zarade boravak u tvornici čudnjikavog Willya Wonke.

Kako je odvajanje od ionako skromnog budžeta Charlijevim roditeljima bilo nemoguća misija, Charlie žuđenu čokoladicu kupuje od novca koji je pronašao na ulici, te se time pridružuje ostalim klincima – debeljku iz Njemačke (Philip Wiegratz), razmaženoj Engleskinji (Julia Winter), ambicioznoj karatašici koja obožava napuhavati balone od žvakaće gume (Anna Sophia Robb) te pokvarenom ovisniku o video igrama (Jordan Fry). Kako je uz svako dijete morao doći i pratitelj, Charliea prati njegov skromni djed koji je nekad davno i sam radio za Wonku. Kada stignu u tvornicu, upoznaju bljedolikog Wonku koji unatoč slavi ima velikih problema sa sobom – progoni ga lik oca zubara koji mu je u djetinjstvu branio slatkiše.

U razgledavanju tvornice i otkrivanju svih njezinih čuda (a ima ih, vjerujte, dovoljno) klinci otkrivaju svoje mane, posebice svoju sebičnu stranu, te ih, kako to već u pričama biva, zadesi pravična sudbina, popraćena adekvatnim glazbenim brojem... Iako vam kraj nećemo otkriti, za sad će vam biti dovoljno da je kraj drugačiji nego u romanu.

Detalji produkcije. Kako je već 1971. snimljena prva adaptacija Dahlovog romana (Wonku je glumio Gene Wilder), usporedbe su bile neminovne. Da sumiramo, Comingsoon Burtonovu verziju, oktanskim jezikom govoreći, smatra Formulom 1; čak i dok se oduzme vremenska razlika i sav razvoj nabrijane tehnologije. Za genijalni dizajn setova zaslužan je Alex McDowell, retro kostime potpisuje Gabriella Pescucci, a vizualni efekti su maslo Nicka Davisa. Ma što da vam kažemo, ljudi su zaslužni za revival pop mitologije – Rotten Tomatoes navodi da je film izrazito vizualan i da bi ga se s potpunim razumijevanjem moglo odgledati i bez tona.

Glumci, likovi, inspiracija. U opisivanju svih akterskih vratolomija, uz sve se sposobnosti mora podebljati ona najteže opipljiva – kemija. Iskre ovaj put frcaju na relaciji Depp i Highmore (dvojac se već upoznao na filmu 'Finding Neverland') koji su, kaže Hollywood Reporter, toliko dobri kao da su Charlie i Wonka i privatno. Uz sva ostala blagoglagoljenja, na Comingsoonu je posebno zabavan (i kod nekih izaziva leptiriće) dio koji Deppovu izvedbu povezuje s karakteristikama autizma ili, barem, žešće socijalne anksioznosti.

Da razjasnimo, Burton je čudak (kažu da se u filmu jasno vidi njegova opsjednutost hororima iz sedamdesetih), a nije ni Johnny za baciti. Klasično dječja hepiend priča, zabiberena je blago sadističkim psihodeličnim uživanjem Willya Wonke i spoznajom da je Depp još briljantniji nego smo mislili. U objašnjavanju misterija pomaže nam u vrijeme premijere često spominjana insinuacija – Michael Jackson. Naime, Wonka ga osim svojim preblijedim tenom i lošim modnim rješenjima, priziva i neriješenim problemima iz djetinjstva, ali i pomalo nastranim odnosom prema mlađariji (iako neki mediji prenose da je Deppu inspiracija za ulogu bio Marilyn Manson).

Uz anđeosko Charlijevo lice, ostali su likovi namjerno iskarikirane verzije 'te današnje djece', isfurane na način koji mediji već zovu burtonesque. Oompa Loompase koji izgledom opako podsjećaju na heavy disco razdoblje glumi isti čovjek – britanski glumac Deep Roy kojeg su kompjuterski umnožili i od njega napravili cijelu legiju. Otkrijmo vam još da su za ulogu Wonke razmatrani čudaci poput Christophera Walkena, ali i Nicholas Cage i Robin Williams.

Juicy stuff. Iako je Nestle produkciju opskrbila s čak 1,850 čokoladica, još je 110,000 komada bilo napravljeno od plastike i umotano u sjajne crvene Wonka papire. Većina slatkiša (lizalice, šećerna vata, bonboni) koje ćemo u filmu imati prilike vidjeti su ipak stvarni, a možda ste već načuli da je za vrijeme snimanja u tank vruće čokolade upala kamera u vrijednosti od 540,000 dolara te da je Burton za potrebe filma unajmio i cijelu ekipu dresera koji su trebali naučiti dvjestotinjak vjeverica kako da - grickaju orahe.

I poruka za kraj. Čini se da gotikofil Burton svijetu ipak šalje prilično ružičaste i pozitivne vibracije – od vrijednosti obitelji, lojalnosti, nesebičnosti pa do veličanja djetinjstva.