Izumitelj - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Izumitelj

Izumitelj

Steamboy (2004.)

Sony Pictures Entertainment / Blitz film i video

126' akcija, animirani, fantastika

Režija:           Katsuhiro Otomo

Scenario:        Katsuhiro Otomo, Sadayuki Murai

Producent/i:   Shunji Komori, Hideyuki Tomioka, Kazumi Kawashiro

Linkovi: imdb

Izumitelj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.75
4
0.00

Retro SF avantura japanskog majstora animea smještena u viktorijanskoj engleskoj podsjeća na Akiru sa tematikom Julesa Vernea.

Godina je 1866. Istraživanje novih oblika skladištenja energije u punom je jeku. Voda neobične čistoće iz ledene pećine koristi se za eksperimente sa parom s ciljem zapremanja velikih količina energije pod visokim pritiskom (nemojte se previše opterećivati sa znanstvenom stranom priče :).

U cipele glavnog junaka uskače potomak obitelji izumitelja, dječak, i sam izumitelj Ray Steam. Njegov otac Eddie (Alfred Molina) i djed (Patrick Stewart) veliki su rivali u istraživanju i implementaciji nove tehnologije. Jednoga dana mladi Ray od oca dobiva misteriozni paket u kojem se nalazi tzv. Steam ball - ključ implementacije famozne tehnologije. S paketom dolaze i negativci koji će sve učiniti ne bi li ga se dočepali i upotrijebili ga u ne baš plemenite svrhe. Na Raya je pala velika odgovornost - spašavanje obiteljske časti, Londona i borba protiv zlikavaca.

Film potpisuje sad već kultni redatelj 'Akire' Katasuhiri Otoma koji je na ovom projektu radio čak 10 godina. Upravo je 'Akira' zaslužna za ulazak japanskog animea u mainstream vode što je ovom obliku filmskog izražaja otvorilo nove horizonte. Nakon futurističkog Tokija kojim vlada diktatorski režim i motociklističke bande Otoma je ovoga puta stvorio London i Manchester iz razdoblja prije industrijske revolucije.