Feniksov let - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Feniksov let

Feniksov let

Flight of the Phoenix (2004.)

20th Century Fox / Continental film

113' akcija, avantura

Režija:           John Moore

Uloge: Dennis Quaid, Giovanni Ribisi, Miranda Otto, Hugh Laurie, Jared Padalecki

Scenario:        Scott Frank, Edward Burns

Producent/i:   William Aldrich, Alex Blum, Wyck Godfrey

Linkovi: imdb

Feniksov let

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.50
10
0.00

napast13 23.07.2005 Ocjena recenzije : 2.33

druga strana ulice - Feniksov Let

Obično kad imate ispitne rokove, želite pogledat filmove za koje ne treba baš naprezati moždane vijuge, bar je u mom slučaju tako... And guess what, gledajući ovaj film osjetit ćete ne samo nikakvu uporabu moždanih vijuga, naprotiv imat ćete osjećaj da postajete sve gluplji. Priču filma, ili nešto o scenariju možete pročitati na glavnoj stranici, tako da neću trošiti riječi na to. Bitno je samo da je avion u pustinji sa njih desetak fantoma, i to je to.
Što reći; likovi su toliko nedorađeni da ih sam dr. Baltazar ne bi sastavia. Svih 10-ak likova su jedan veliki klišej, od kapetana (dennis quaid), pa do nekog lika koji sve zna o pustinji (baca na beduina koji je na undercover zadatku) a vama uopće nije objašnjeno kako to on sve zna. I onda još imamo Giovanni Ribisi-a koji u prvih 15-ak minuti glumi tipa u sjeni, ka koji bi vas trebao iznenaditi sa izjavom da bi on moga napraviti novi avion. A to je tako očito, da se možete smijati, doduše iznenaditi će vas kada se pri kraju filma pretvori u manijakalnog ubojicu. Nakon tako glupe transformacije, u kojem imamo ludog znanstvenika kao negativca, tu dolaze i misteriozni (uuuuu) banditi iz pustinje, koji će našim junacima još više otežati njihov feniksov let. Ali ne, tu i tamo se pojavi glava, tj turban našeg misterioznog bandita, i sad vi očekujete kakao će tu nastat neka očajna bitka za preživljavanje, kao šta je i trebala biti prikazana kroz cili film, ali ne (opet), naši misteriozni banditi iz pustinje pričekaju da naši junaci upale svoj novi avion (iz petog pokušaja)i tek onda opale juriš sa 500 konja, i zamalo, zamalo ih stignu. Taj trenutak je toliko napet da san otiša popit čašu vode i vratia se na kraj te legendarne scene. Kad ono što propustih, naši junaci su i provaliju čak imali ispred sebe osim 500 misterioznih bandita, koji su onako divlje, necivilizirano pucali na njih, ali unatoš svim preprekama oni su ipak uspjeli!!! Da je bar malo gluplji, da bi mu 2 jer bi bia smiješan, ovako OCJENA FILMA JE: ČISTA 1

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 19.07.2005 Ocjena recenzije : 3.0

Leti, leti avion...

Nova verzija Feniksovog Leta je bila zamišljena kao zabavan akcijsko avanturistički film.To je u neki djelovima i postignuto,no fali onaj dramski dio u kojem se vidi patnja i borba tih likova za goli život.Tog ovdje jednostavno nema.Svi osim dva,tri glavna lika su skroz isprazni i beživotni,malo mi je teško bilo povjerovati da su ti ljudi u životnoj opasnosti,u nekm momentima neki likovi su odavali dojam kao da su na ljetovanju.No glavni krivac je vjerovatno scenarist Scott Frank koji jednostavno nije uspio napisati dobre karaktere tih likova,a i priča je puna rupa i nelogičnosti,jer redatelj John Moore( redatelj inače vizualno i režijski odličnog ratnog akciča Iza Neprijateljskih Linija u kojem je Owen Willson odigrao za njega ne baš specifičnu ulogu)je uspio izvuči najbolje što je mogao iz tog scenarija.Scene rušenja aviona(i općenito akcijske scene)i efekti su dobri, no fali malo logike u svemu tome.Ako ste gledali izbačene scene mogli ste među nima vidjeti mnoge stvari koje objašnajvaju npr kako su sastavili konstrukciju pomoču koje dignu krilo,zašto se moraju voziti na krilima,te zašto nisu jednako raspoređeni po njima,bilo bi bolje da te neke scena ipak nisu izbacili.Najbolji segment filma je još glavi glumac Dennis Quaid, koji je sasvim solidno odglumio nebih rekao kukavicu ali svakako čovjeka koji spočetka nezna kako da se uhvati u koštac sa nametnutom mu situacijom(osobno mislim da se radi o jednom inače podcjenjenom glumcu, kojemu je u zadnje vrijeme karijera ipak malo živnula-odlična Frekfencija i Dan Poslje sutra).Ni Ribbisi nije loš,no njegov bahati nastup na momente iritira,imao je on i boljih uloga(Dar npr)no vjerovatno je karakter njegovog lika takav,a Miranda Otto je ovdje samo zato da nebi bili sve samo muški likovi,nevidim razloga za njezino pojavljivanje,čak nije ni naglašena neka ljubavna veza između nje i Quaida.Sve to je moglo biti mnogo bolje no,nažalost,ovako je tek prosječno,no pogledajte jer se ipak radi o na momente zabavnom filmu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kiks 30.06.2005 Ocjena recenzije : 0.0

pa nije baš tak loše

Film je čist ok.Efekti su dobri,posebno na početku filma kad im se sruši avion u oluji.Koga ne zanimaju neke dublje poruke u filmu ovo je odlična razbribriga mada kada ga pogledaš več ga zaboraviš.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

enigma47 26.06.2005 Ocjena recenzije : 1.0

Moglo je i bolje :((

Rađeno po prijašnjem filmu, ali mogle je i bolje.
Puno vike, no manje napeto.
Ajde recimo, prolazno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

xavierkat 24.06.2005 Ocjena recenzije : 5.0

...talent zarobljen u krivom filmu...

Gledanje filma ima paralelu sa svim vaznijim zivotnim aktivnostima-potrebu da ono lijepo i impresivno sto smo uspjeli 'uhvatiti' prenesemo dalje, prijateljima, a ono razocaravajuce i tuzno spremimo u ladicu i za njim nikada vise ne potezemo. Kako je dobrih filmova, ali i glumaca malo, uputiti na iznimnu ljepotu cini se cesto ne samo potrebom vec i duznoscu. Ja tu 'duznost' ispunjavam sa zadovoljstvom, prenoseci drage prizore i price dalje na sud i uzivanje drugima. No postoje filmovi koji kao da se opiru sirem shvacanju (koji su, bilo zbog volje reatelja, bilo zbog njegove neumjesnosti da pricu priblizi gledatelju, naprosto 'hermeticni'),a sa glumcima je ponekad jos teze. Tako se uvjeravanje da je Giovanni Ribisi mnogo vise od lijepog lica-izvrstan glumac koji moze nositi razlicite uloge-pokazuje kao nemoguca misija, jer ovaj se talentirani decko naprosto trudi da ih razuvjeri-izborom uloga u filmovima koji su ili fantasticni, ali ne uspijevaju pronaci put do sire publike ("Heaven"), ili uopce nisu vrijedni spomena. Jedan od njih je i Fenixov let, zalosni eksperiment bez price nakon kojeg ostane samo osjacaj ispraznosti i besmisla. Remake filma koji je u originalu imao duboku poantu iza osrednje radnje (i koji mi je, nazalost, poznat samo iz prica)izgubio je svoju osnovu-pricu o slozenim odnosima medju ljudima koji dolaze iz razlicitih, u ratu suprostavljenih i pozicija, koje je zbog ljudske prirode tesko promijeniti,postavsi MTV-evska wannabe tragedija zacinjena napadnim pop elementima (naglasenim bas kroz izvorno MTV-evski medij, glazbu), utemeljena na slabom scenariju svedenom na forsiranje sukoba medju (slabom i neinspiriranom) glumackom ekipom, stereotipiziranom u ispraznim likovima do kojih gledatelju naprosto ne moze biti stalo. Zanimljiv je jedino sam Ribisi, kao ambivalentni Elliot, koji je sposoban pobuditi barem neki interes, ali i nedovoljno definiran da bi mogao biti 'sredistem filmske price', a slaba rezija i predvidiv kraj cijelu stvar cine-suvisnom.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

danny 23.06.2005 Ocjena recenzije : 0.0

remake

svi zano da je trend u hollywood napraviti remaka ama bas svakog filma koji je imao donekle prosjecnu gledanost. Ipak bolje da su ga preskocili, jer ovakvu naivnost scenarija ne preporucam gledati ni kada 'mislite pustiti mozak na pasu' jer cete se nazivcirati s onim 'odakle mu sada ovo...'???

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: