Madagaskar - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Madagaskar

Madagaskar

Madagascar (2005.)

Dreamworks/Blitz

86' avantura, animirani, obiteljski

Režija:           Eric Darnell, Tom McGrath

Scenario:        Mark Burton, Billy Frolick, Mr. Darnell, Mr. McGrath

Producent/i:   Mireille Soria

Zemlja:          SAD

Linkovi:

trailer
službeni site
imdb

Madagaskar

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.06
72
0.00

Iako tehnički nabrijana i besprijekorna, pustolovina kvarteta koji slavi slobodu i povratak prirodi bit će primjerenija mlađoj publici.

Glavni likovi nove DreamWorksove kompjuterske animacije su četiri stanovnika newyorkškog zoološkog vrta – zebra Marty, nilski konj (iliti kobila) Gloria, lav Alex i žirafa Melman – koji svoje poznato okruženje odluče zamijeniti divljinom. Sve kreće od proslave 10. rođendana Martya Zebre – iako su mu frendovi pripredili sasvim solidnu zabavu, Marty žudi za otvorenim savanama Connecticuta te bježi iz Zoo-a.

Da bi ga spasili, frendovi kreću za njim, zbog čega uprava zoološkog pogrešno zaključuje da je grupica životinja očito vrlo nesretna u kavezima, pa ih odlučuje poslati u rezervat u Keniji. Igrom slučaja, ekipa završava na naslovnom otoku, Madagascaru, gdje se suočava s brdom razuzdanih lemura i s prilično ogoljenom idejom slobode o kojoj su sanjali još u Zoo-u. Eskalacija njihove prave prirode je neizbježna, pa tako Alex nakon nekog vremena svoje prijatelje gleda poput slasnih odrezaka, iako nije ni znao da je genetski predodređen za mesoždera...

Osim činjenice da je riječ o dugoočekivanom uratku koji dolazi od tvoraca 'Shark Talea' i 'Shreka', misli ljubitelja ovog žanra draškala su i imena poput Bena Stillera, Chrisa Rocka, Davida Schwimmera, Jade Pinkett Smith i Sache Barona Cohena. Ako je vjerovati izvorima poput Hollywood Reportera, najupečatljiviji glasodavac je Baron Cohen koji je sposobnosti improvizacije definitivno izbrusio na Ali G-u.

Posebnu draž filmu daje pažljiva karakterizacija likova, pa je tako Gloria puna majčinskih emocija, Melman je sklon hipohondriji, Alex blebetav, a Julian, vođa lemura, iritantan tip s kvazi-karipskim naglaskom. Prepoznat je i humani napor cijele priče – kroz suživot i suradnju raznih životinjskih vrsta, 'Madagascar' promovira suživot i toleranciju, iako se događa da se do nedavno slatke životinjice počinju naganjati za doručak. Fotografija je pomalo retro, obiluje bojama i svakakvim detaljima, no Rotten Tomatoes (na kojem je film dobio sirotih 37%) ipak smatra da je najveća mana filma što je previše kompjuterski obrađen i možda mrvu preplastičan.

Bilo kako bilo, najviše zabave obećajemo mališanima.