5 djece i Željosaur - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      5 djece i Željosaur

5 djece i Željosaur

Five Children and It (2004.)

Capitol Films

79' avantura, fantastika, dječji

Režija:           John Stephenson

Uloge: Kenneth Branagh, Zoe Wanamaker, Freddie Highmore, Jonathan Bailey, Jessica Claridge, Poppy Rogers, Clara Fitzgerald

Scenario:        E. Nesbit, David Solomons

Producent/i:   Jane Barclay, Kristine Belston, Steve Christian

Zemlja:          Velika Britanija, SAD

Linkovi: trailer
imdb

5 djece i Željosaur

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.91
11
0.00

Mislili ste da je rečenica 'Watch what you wish for' izlizana? Za njezin su se revival pobrinuli Britanci, želje traju do zalaska sunca i nose moralnu lekciju u paketu.

Da su točke gdje za odrasle počinje horor a za djecu zabava često iste, pokazuje i radnja ovog bajkovitog filma koji nastavlja trend fikcijskih i maštovitih ostvarenja. Smještena u atmosferu 1. svjetskog rata u Veliku Britaniju, bazira se na dogodovštinama petero braće koji iz opasnog Londona dolaze na selo kod puknutog ujaka Alberta (Kenneth Branagh), čudnjikavog rođaka Horacea i domaćice Marthe koja svuda gura nos.

Priča je ispričana iz perspektive devetogodišnjeg Roberta (Freddie Highmore), osjetljivog dječaka na kojeg je najdramatičnije djelovalo odvajanje od oca. Iako je domaćica Marta djeci rekla da nikad ne odlaze do staklenika, zabranu su prekršili istog dana. U stakleniku otkrivaju vrata koja vode do tunela koji vodi na plažu, a na plaži upoznaju osamsto godina staro biće.

Njegovo je ime It (ili Željosaur u domaćem prijevodu), dolazi iz porodice Psammeada iliti pješčanih vila, smiješan je, sarkastičan i naprosto može zagarantirati ostvarenje svakakve želje. Da stvari ipak ne bi bile presavršene, želje traju do zalaska sunca a vlasniku osim užitka donose i moralnu pouku.

Za Željosaurovu kreaciju zaslužan je Jim Henson Creature Shop, a iako sama priča (bazira se na romanu E. Nesbita) ima svojih potencijala, Rotten Tomatoes redatelju zamjera sporo odigravanje radnje i činjenicu da nije iskoristio sve potencijale mlade glumačke ekipe (posebno Freddiea Highmorea).