Ong Bak: Tajlandski ratnik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ong Bak: Tajlandski ratnik

Ong Bak: Tajlandski ratnik

Ong-Bak: The Thai Warior (2003.)

Magnolia Pictures / Blitz film i video

101' akcija, avantura

Režija:           Prachya Pinkaew

Uloge: Tony Jaa, Petchtai Wongkamlao, Pumwaree Yodkamol, Suchao Pongwilai, Wannakit Sirioput, Bill Murray

Scenario:        Prachya Pinkaew, Panna Rittikrai

Producent/i:   Prachya Pinkaew, Somsak Techaratanprasert

Zemlja:          Tajland

Linkovi: trailer
službeni site
imdb

Ong Bak: Tajlandski ratnik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.19
16
0.00

Testosteronci? Tukli bi se? Novi bojni poklič uz koji se lome kosti, kale mišići, bode u rebra i moče pore jest Muhay Thai.

U valu azijskih filmova koji se furaju na meditativne letove po zraku, vizualno dojmljivu i romansom prožetu priču, ponekad iskoči neki hard-core uradak koji više podsjeća na naslijeđe Brucea Leea. Šalicu akcije za one koji se ne slažu s jednadžbom akcija = Sylvester Stallone ovaj nam put nude Tajlanđani, a predvodi ih talentirani, a bogme i nabrijani Tony Jaa.

Glavni protagonist Ting je siroče koje živi u malom tajlandskom selu. U lokalnom manastiru, gdje je odgajan od redovnika, uči Muay Thai Boran, tradicionalnu borilačku vještinu koju smije koristiti samo u obrambene svrhe. Kada u mjesto stigne diler Don i ukrade religijsku statuicu Ong-Bak za koju seljani vjeruju da donosi kišu, Ting se dobrovoljno javlja u misiju spašavanja. Seljani mladića šalju u Bangkok kod rođaka ne bi li pronašao kradljivca. Ting se u velikom gradu nekoliko puta izgubi i zbuni, a u potrazi slučajno upadne u podzemne ulične borbe. Da bi pronašao Dona, mora pobjediti u nekoliko mečeva…

Kritike posebno hvale realističnost i hladnokrvnost borbi, što i nije daleko od prave istine – Tony Jaa je sve scene izveo sam, bez ikakve pomoći dublera, kaskadera ili kompjuterskih ušminkavanja (odrastao je na granici s Kambodžom odmalena skačući na slonove). To nas ne bi trebalo čuditi budući da je Jaa  temelje svojoj karijeri udario kaskaderskim poslom u filmu 'Mortal Kombat: Annihilation'.

Kroz cijeli je film također provučena komična nota koju neki uspoređuju s tradicijom Jackiea Chana, dok je o inteligentnosti same radnje (ili o njenom nepostojanju) bespredmetno govoriti. Tony Jaa navodno baš i nije morao nešto puno glumiti jer se kvantiteta njegovih lajni može usporediti s onom Arnieovom iz 'Terminatora'. Da je film dobro prošao na međunarodnom marketu i osvojio gro poklonika svjedoči zarada od 24 milijuna dolara što je prilično za neki tajlandski naslov.